sosy - 72734 przepisów (strona:3607/4849)

Szaszłyk drobiowy 231

trochę zamarynowało :)   Nabijać na patyk szaszłykowy po kolei jak kto lubi. Grillować na 4 do momentu zarumienienia się mięska :D podawać z tym co kto lubi: ketchup, musztarda sos czosnkowy... Adaptacja żołądka przeprowadzona pomyślnie :D  Wiosno nadchodź jak najszybciej

MarciochaKucharzy
Pikantne pierogi z soczewicą 181

czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI:  ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem.   Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną

MarciochaKucharzy
Kopytka w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem 225

smaczne rozpoczęcie tygodnia proponuję  Kopytka w sosie serowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola 400ml śmietany 12% sól, pieprz, suszona pietruszka  Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki.  Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy ok 2cm. Kroimy

MarciochaKucharzy
Ośmiorniczki rolowane w cukinii z serem mozarella 212

dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy.  Ośmiorniczki odcedzamy z oleju, rolujemy w grillowanej cukinii razem z serem mozzarella. Podajemy na kaszy kuskus wraz z sosem pomidorowym Święta są fantastycznym momentem na eksperymentowanie w kuchni!! Smacznego

MarciochaKucharzy
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 174

cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki

MarciochaKucharzy
Pizza bolońska na spodzie z bakłażana 158

mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili

MarciochaKucharzy
Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym 257

Miała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym  SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka  Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto

MarciochaKucharzy
Szpinak z jajkiem w cieście francuskim 211

świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku  łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek na paski ok 1-1,5 cm.  Na węższą część nakładamy farsz

MarciochaKucharzy
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 492

masę. Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30  minut.  Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym. Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść

MarciochaKucharzy
Pasztet z zielonej soczewicy 163

dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.  Ja podałam z sosem pieczarkowym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Żeberka duszone w kapuście 360

liście laurowe.  Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z rybą i brokułami 132

najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki, na koniec dodatkowo posypać tartym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez o 25 minut. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pizza na spodzie z cukinii 195

jednak się da :) Pizza na spodzie z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 2 jajka ser żółty boczek pomidory mozarella papryczka chili sos pomidorowy sól, pieprz, przyprawa włoska Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z niej sok. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser żółty. Przełożyć wszystkie składniki

MarciochaKucharzy
Pikantna sałatka z roszpunki, gorgonzoli i pistacji 181

Mamy świeże mule w sosie czosnkowym, więc do tego: Pikantna sałatka z roszpunki, gorgonzoli i pistacji SKŁADNIKI: opakowanie roszpunki ( lub rukoli) ser gorgonzola 3 pomidory 2 garście pistacji ostra papryczka sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnkowa oliwa z oliwek ewentualnie opakowanie muli Mule przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu:) Roszpunkę dokładnie opłukać, dodać pokrojone w kostkę pomidorki i ser gorgonzola. Pistacje

MarciochaKucharzy
Klopsiki w sosie koperkowym 193

Dziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula  1 łyżka masła  1 jajko  bułka tarta  2-3 szklanki - wywaru jarzynowego   400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku   sól

MarciochaKucharzy