nią obficie owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut aż kruszonka się zezłoci, a owoce zaczną bulgotać i brzy brzegach naczynia pojawi się gęsty sos. Podawać ciepłe w pucharkach np. z lodami waniliowymi
Kulinarne Inspiracjegrillowej, aż będzie złotobrązowy. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekanego w półplasterki pora. Zalać białym winem, dodać łyżeczkę musztardy. Położyć na tym kurczaka - nie powinien być przykryty sosem w całości. Przykryć folią aluminiową i dusić przez 10-12 minut. Zdjąż folię i dodać śmietankę (warto ją wcześniej zahartować). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pogotować jeszcze
Kulinarne Inspiracjerozgrzać trochę oliwy (ja używam tej ze słoika z suszonymi pomidorami) - podsmażyć na złoto kurczaka, dodać posiekane ząbki czosnku - zeszklić, wrzucić na patelnię pokrojone suszone pomidorki. Doprawić sos solą i pieprzem. Wrzucić do niego makaron i rukolę- podsmażyć króciutko na patelni - żeby smaki się "przegryzły". Podawać posypane wiórkami parmezanu - im więcej tym lepiej:) UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków
Kulinarne Inspiracjerozgotować! Na patelnię wlać oliwę, czosnek posiekać i podgrzewać na patelni, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojoną chilli i bób oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucić makaron i wszystko dobrze wymieszać. Podawać ze świeżo startym parmezanem
Kulinarne InspiracjeBardzo drobno posiekać suszone pomidory i dodać do chili con carne. Wlać kieliszek wina i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia kolejne 15 minut, aż alkohol wyparuje i sos się trochę zredukuje. I tak najlepiej smakuje kilka razy odgrzewane:) Przed podaniem posypać natką kolendry. UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie
Kulinarne Inspiracjepyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina
Kulinarne Inspiracjemiędzy warzywa. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. W tym czasie warto jeden lub dwa razy polać pierś sosem, który powstał na dnie naczynia - mięso będzie bardziej soczyste
Kulinarne Inspiracjeodwijamy mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie się przyrumienić. Kroimy w plastry podajemy z ziemniakami lub kaszą. U mnie dodatkowo do całości sos grzybowy (dla chętnych). Polecam również inne bardzo smaczne danie Kurczak faszerowany SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzabraknie chleba na śniadanie. Składniki na pewno każdy ma w domu (no chyba że cierpi na celiakię), wyrabiamy ekspresowo ciasto i za chwilę mamy całkiem ciekawy dodatek, do dipów, sosów czy zamiast chleba
DiteczSałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy
Szybko Tanio Smacznieminuty i przełożony do cedzaka również przelewam zimną wodą po czym wyciągam na deskę i kroję na krótkie nitki. Majonez mieszam z jogurtem. Brokuł, makaron i sos majonezowo - jogurtowy mieszam ze sobą i schładzam w lodówce
Mechanik w kuchniwyjątkową rybkę. Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka, no trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień. Czas przygotowania: 15 minut Składniki
SzczyptaSmaQOrzechowa kasza jaglana*; z bananem i malinami *z "sosem" z masłem orzechowego Skoro była na słono, to nie mogło jej zabraknąć na śnaidanie
More food, love and dreamsrobię to dość często szukając inspiracji, nie mogę oderwać oczu a pomysły na obiady i desery (ło)buzują w mojej głowie ;) Klopsiki są łagodne w smaku, zdecydowanie mięsne. Sos jest tu podstawa smaku, nadaje charakteru całej potrawie. Pyszny, esencjonalny, czego chcieć więcej? Przepis już niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórytwardo i po wystudzeniu oddzielić żółtka od białek Białka zetrzeć osobno i żółtka osobno na drobnej tarce Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Szprotki ugnieść wraz z sosem pomidorowym widelcem. Szczypiorek pokroić drobno. Układamy warstwy sałatki. 1 Krakersy układamy w prostokącie 4 na szerokość i 3 w pionie. 2 Ser mieszamy z połową majonezu 3 krakersy
O kuchni z uczuciem