sosy - 72734 przepisów (strona:3614/4849)

Bulion warzywny 178

ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela

wegetalerze
Rukola z chipsami z buraka i sosem pomarańczowo-cytrynowym 186

zajadam? Najprostszymi, najpyszniejszymi chipsami warzywnymi. Z buraka, marchewki, selera, pietruszki, jarmużu... dosłownie wszystkiego co można ususzyć i schrupać! Często chipsy wzbogacam o jakieś zielsko, dodaje orzechy, kiełki i polewam sosem. Tak powstaje idealna lekka sałatka na leniwe niedzielne

wegetalerze
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 188

mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Frytki z pieca: topinambur i ziemniaki 150

szczyptę soli i mieszamy wszystko smarując frytki. Piec ustawiamy na 220 stopni. Frytki rozkładamy po połowie blachy (topinambur i ziemniaki) na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Jemy z sosami lub ketchupem

Lubczyk i Wanilia
Ryba w mleku kokosowym 160

pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki). Wlewamy ciupkę mleka kokosowego i dusimy z minutkę (z pomidorów też wypłynie sok więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury tak żeby ryba była do połowy zanurzona i zalewamy pozostałym mlekiem (Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze można dolać). Dusimy około 15 minut. Możemy

Lubczyk i Wanilia
Tarta ze szpinakiem 210

czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera.  Sos jajeczny: 1 jajko  150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.  Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka z kaszy gryczanej 353

Zapiekanki pojawiają się w mojej kuchni dość często. Są proste, nie wymagają wiele wysiłku czasowego, a i można nimi doskonale czyścić lodówkę. Wystarczy pozmieniać kilka dodatków lub sos i mamy całkiem inne danie. Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną w roli głównej   za sprawą bloga Dietetyczne fanaberie , bo zapiekanka również może być fit. Do mnie takie lekkie dania zawsze

Fabryka pomysłów
Współpraca z Bio Planet :) 240

roślinnego. Zalecane spożycie:  ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1516 kJ/    360 kcal Tłuszcz - 6,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g Węglowodany

Zdrowie na języku :P
Roladki z amarantusa z warzywami i śledziem 174

amarantus, ułożyć na nim śledzia, rzodkiewki i paprykę oraz liście rzodkiewki lub bazylii. Zwilżyć wodą górną część nori i zwijać roladkę za pomocą maty. Podawać np. z sosem sojowym. Uwaga! Amarantus jest bardziej mokry niż ugotowany ryż do sushi, w związku z czym nori szybko wilgotnieje i ma tendencję do falowania. Roladki są bardziej wilgotne niż sushi, więc trzeba

Weekendy w domu i ogrodzie
Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm 178

nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię lniane). Jedząc je należy pamiętać aby nie przekraczać zalecanej dawki dziennej- 3 łyżeczki oraz pić dużą ilość wody. Wartość

Życie na widelcu
Faszerowane kabaczki i cukinie 218

pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :)   składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle  w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki

Stare Gary
Naleśniki owsiane z tuńczykiem | bez laktozy 230

wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem na bazie jogurtu

Czarnawisienka
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 188

jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem naturalnym. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka brokułowa z pomidorami 164

szczypiorek myję i drobno siekam. Wszystkie warzywa wrzucam  do salaterki i skrapiam sokiem z cytryny. Ketchup, majonez i jogurt mieszam razem, doprawiam do smaku solą, pieprzem. Sosem polewam przygotowane warzywa, posypuję  po wierzchu szczypiorkiem i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka chrzanowa 194

zalewy. Ser ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach.szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski . Doprawiam solą i pieprzem. Majonez, śmietanę i chrzan mieszam i sosem polewam  sałatkę. Koperek myję, suszę i siekam. Posypuję sałatkę i wszystko razem łączę ze sobą. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen