Kiwi obieramy i kroimy w male kawałki. Banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do soku ananasowego dodajemy miód, mieszamy.Pokrojone owoce mieszamy w misce i polewamy sosem. Smacznego
Pełny talerznaprawdę (jak zawsze w kuchni), to tylko kwestia fantazji i smaku. Smacznego! Z awokado polecam także: Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Pasta jajeczna z awokado
Pełny talerzułożyć na talerzyku. Figę pokroić lub porwać na kawałki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczką twarożek. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego
Pełny talerzgłowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek. A z czym? To już kwestia gustu, lub może raczej smaku. Kopytka mogą być podawane jako samodzielne danie np. z sosem pomidorowym, grzybowym, na słodko z cukrem, cynamonem lub jako dodatek do dań głównych np. pieczeni, czy gulaszu . Sami zdecydujcie na co macie ochotę. Ja przedstawiam przepis podstawowy. Na kopytka najlepiej sprawdzają
Pełny talerzśmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę i wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia na ok. 30 minut. Sos karmelowy 150 g jasnego muscovado 2 łyżki wody 100 ml śmietanki 30% ¼ łyżeczki soli 1 łyżka masła Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc na średni
Pełny talerzminut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego
Pełny talerzsprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka
Pełny talerzmoże jeszcze są surowe ;) A dzisiejszy przepis (inspirowany kuchnią meksykańską) jest chyba moim ulubionym z tymi owocami morza. Kolendra i limonka świetnie podkreślają smak krewetek. I ten maślany sos... Pyszności! Zdecydowanie najlepsze są wyciągane palcami prosto z patelni ;) Składniki dla 2 osób: 16-20 dużych krewetek mogą być mrożone, ale najlepiej surowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki
Pełny talerzprzykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier z wanilią, wymieszać z creme freiche. Owoce rozłożyć do pucharków, polać pozostałym w misce sosem, przykryć chmurką ze śmietany. Można ozdobić dodatkowymi truskawkami lub melisą. Smacznego
Pełny talerzpomidorach dodać pozostałą oliwę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Rukolę opłukać i osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy. Na talerze rozłożyć po porcji rukoli, pomidorki i mozzarellę. Polać przygotowanym sosem. Na wierzch ułożyć grillowanego łososia, przykrytego sorbetem truskawkowym. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dołączam do akcji
Pełny talerzolej ma naprawdę wyraźny aromat. A porcje w saszetkach, to świetne rozwiązanie na wyjazd, czy piknik, bo nie trzeba ciągnąć ze sobą kilku torebek z przyprawami, lub gotowych sosów żeby zjeść pyszną sałatkę. Wystarczy saszetka oleju kujawskiego, kilka składników na sałatkę, szczypta soli i pieprzu... i gotowe! Sałatka pomidorowa. Bardzo pomidorowa Jeżeli macie ochotę możecie użyć tylko czerwonych pomidorów. Najważniejsze
Pełny talerzczekać dłużej niż 6 minut). Podczas gotowania potrząsnąć jeszcze raz rondlem, żeby małże równomiernie się ugotowały. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu z dużym kawałkiem bagietki do maczania w sosie. Ważne! Po ugotowaniu należy sprawdzić, czy wszystkie skorupki się otworzyły. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerztylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej
Pełny talerzPastę możemy użyc na chleb, do faszerowania jajek. Świetnie smakuje też do mięs w formie gęstego sosu. potrzebujemy: - czosnek niedźwiedzi (np opakowanie z lidla) - opakowanie twarożku - sól, pieprz - opcjonalnie majonez (u nmnie jedna łyżeczka) Liście czosnku opłukać, odciąć końcówki. Posiekać i zblendować razem z serkiem. Doprawić do smaku. Całość najlepsza jest następnego dnia, chociaż powinna ok 2h przegryźć się
Szybko Tanio Smaczniebardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli jedno jajko Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i studzimy, bardzo ważne
NA MOIM TALERZU