sosy - 72734 przepisów (strona:3629/4849)

Gołąbki z włoskiej kapusty. 199

się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z boczkiem i pomidorami. 190

deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe żywienie. Warzywa - kilka porad. 171

warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw, np. do przygotowania zup, sosów itp. Warzywa to produkty spożywcze o szczególnie niskiej zawartości energetycznej. Można jeść dużo warzyw i zachować wspaniałą sylwetkę i zdrowie. Staraj obierać się warzywa i owoce jak najcieniej. Najwięcej witamin

Przepisy i porady kulinarne
Sos pomidorowy - doskonały dodatek do dań mięsnych. 172

Sos pomidorowy-doskonały do dań mięsnych Składniki :   2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu 1-2 listki laurowe    sól    pieprz mielony Sposób wykonania :   Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak w sosie pomidorowym. 139

Kurczak w sosie pomidorowym. Składniki :                    4 porcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Gotuj z głową - jak dusić ? 181

Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych !  Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu.   Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko.  Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone z pieczarkami. 230

obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad

Przepisy i porady kulinarne
Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 183

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron. Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym. Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża

Przepisy i porady kulinarne
Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti. 193

łyżeczki soli. Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.  Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej

Przepisy i porady kulinarne