się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarnedeseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret
Przepisy i porady kulinarnewarzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw, np. do przygotowania zup, sosów itp. Warzywa to produkty spożywcze o szczególnie niskiej zawartości energetycznej. Można jeść dużo warzyw i zachować wspaniałą sylwetkę i zdrowie. Staraj obierać się warzywa i owoce jak najcieniej. Najwięcej witamin
Przepisy i porady kulinarneSos pomidorowy-doskonały do dań mięsnych Składniki : 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu 1-2 listki laurowe sól pieprz mielony Sposób wykonania : Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej
Przepisy i porady kulinarneKurczak w sosie pomidorowym. Składniki : 4 porcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki
Przepisy i porady kulinarneDuszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu. Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa
Przepisy i porady kulinarneobtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad
Przepisy i porady kulinarneTwardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron. Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym. Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża
Przepisy i porady kulinarnełyżeczki soli. Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej
Przepisy i porady kulinarne