sosy - 72734 przepisów (strona:3624/4849)

Makaron z małżami w 15 minut 211

bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej

SzczyptaSmaQ
Gulasz z jeleniny 222

parę razy dziczyznę. Znalazło się i małe opakowanie jeleniny. Mięso zrobione według tego przepisu robi się bez problemu,  jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad!  przepis znalazłam

Stare Gary
Pasta z krewetkami w sosie pomidorowym! 187

Pycha! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! Dzisiaj kuchnia włoska! Pyszna, soczysta, smakowita i kolorowa! Uwielbiam dobry makaron z sosem pomidorowym (takim moim ;-) ), a jak są tam jeszcze chrupiące krewetki to jestem w niebie ;-)))! Zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka ulubionego makaronu (kup najlepiej włoski) - paczka pomidorków koktajlowych - 1 ząbek czosnku - 4 - 6 szt suszonych pomidorów - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek

SMYKWKUCHNI
Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka 229

amatorowi tuńczyka oraz faszerowanych jaj z pewnością zasmakuje to połączenie. Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jajek ok. 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 łyżki majonezu ok. 40 g żółtego sera łyżeczka drobno posiekanej cebulki (można pominąć) sól pieprz  Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo

Słodka Strona
Wielkanoc 2015. Słodko 175

laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)    Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka) Kruszon z jabłkami Tort obłędnie czekoladowy Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek Cynamonowy placek z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 213

suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania: Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień

Smakowity Blog Kulinarny
Hummus z czarną fasolą i kolendrą. 208

kolendry (kupiliśmy ją w Lidlu) 3 duże ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody mineralnej 1/4 łyżeczki pasty chili lub kilka kropel sosu z papryczki habanero Zadanie jest proste. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę. Hummus gotowy. Nie zapomnijcie przepłukać fasolę i cieciorkę. Jeśli macie ochotę na dłuższą

vegetanie
Domowa tortilla z kurczakiem 271

główki kapusty pekińskiej - 2 pomidory - 1 cebula Piersi kroimy na cienkie paski dodajemy ocet balsamiczny, sól, pieprz, starty drobno czosnek i przyprawy. Odstawiamy kurczaka aby się zamarynował. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy sól, pieprz i drobno stary czosnek. Kroimy nasze dodatki które można dowolnie dobierać ja użyłem pomidora, cebuli i kapusty pekińskiej. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka

Full Smaku
Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 1976

Rewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad! 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 3 cebule dymki + szczypiorek 5 ząbków czosnku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz 100 g ryżu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 204

naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut

Kolizje Smaków
Potrawka z kurczaka 248

plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.  W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy . Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką

Kulinarne przygody Gatity
Co zrobić, aby wyschnięty żółty ser znów nadawał się do spożycia. 166

jeśli zanurzymy go na kilka godzin w surowym ( nie gotowanym ) mleku. Następnie wyjmujemy ser z mleka i osuszamy.  Gdy nam zostaną resztki żółtego sera możemy je wykorzystać na sos do spaghetti, roztapiając go na maśle i doprawiając śmietaną.                                      Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Zrolowany schab z suszonymi pomidorami 248

Zapraszam na zrolowany schabik nadziany suszonymi pomidorami. Taki schabik można podać jako danie obiadowe z ulubionym sosem lub po prostu wystudzić i kroić na kanapkę.  składniki: 1,3 kg schabu 1 słoiczek suszonych pomidorów (320 ml) 2 duże ząbki czosnku mielona słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej 1/2 szklanki wody Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku

Monia miesza i gotuje
pstrąg smażony 277

minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku masło rozpuścić

na gazie
Kotleciki z kuskusu w sosie czosnkowym. 197

smaku oraz dodajemy posiekane świeże oregano. Formujemy kotleciki, smażymy na oliwie do zrumienia. Posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni termoobieg. SOS: Dwa żabki czosnku wyciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem naturalnym. Solimy i pieprzymy do smaku

BaRepas