sosy - 72734 przepisów (strona:3628/4849)

Pavlova 166

kilka kropelek ekstraktu z wanilii i opcjonalnie cukier puder. Wiśnie odmrozić dodać odrobinę miodu. Gdy wiśnie zmiękną odstawić do ostudzenia. Ostudzoną bezę podajemy z białą poduszeczką i wiśniami, polewamy sosem wiśniowym i dekorujemy gałązkami świeżej mięty Smacznego :) Wpis dodaje do akcji

KreatywnePiny
Kawa, wiśnia z rumem w czekoladzie 202

poczekać aż puszczą sok, dodać odrobinę rumu, poczekać nadal podgrzewając aż syrop  trochę odparuje. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na odrobinie mleka. Polać śmietanę syropem wiśniowo-rumowym naprzemiennie z sosem czekoladowym. Ustrajamy kawę na wierzchu owocami wiśni i opcjonalnie suszonymi truskawkami. Smacznego

KreatywnePiny
Crumble z jabłkami 158

przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają.  Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki są dowolne. My wybraliśmy wersję podstawową z cukrem pudrem i listkami mięty :) Zapraszamy na szybciutki przepis : Składniki: ( na 2 porcje) crumble-kruszonka

KreatywnePiny
Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem 408

sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów.  6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką.  Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe  Porcja dla mojego "byczka" :)      Inspiracja: Zjem

Kto ugości moich gości?
Kolorowa sałatka ryżowa z łososiem 385

ryżem i rybką oraz kolorowymi dodatkami. Jeśli ktoś lubi może dodać też czarne oliwki. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie mieszanka parabolicznego z dzikim 2 puszki łososia w sosie własnym, u mnie Graal 1 żółta papryka 10 pomidorków cherry 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy lub sezamowy do skropienia Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić

Monia miesza i gotuje
Pierś kurczaka z boczniakiem królewskim i winogronami z parowaru 233

niczym to nie przeszkadza, o ile się nie zasłoni wszystkich dziurek i zostawi się odpowiednio dużo miejsca wkoło, żeby para mogła swobodnie przepływać :) Dodatkowo mięso robi się we własnym sosie i lepiej mi smakuje, niż jakby wszystko spływało do pojemnika na soki. Gdy urządzenie się wyłączy, ziemniaki przekładamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą

Parowar Faceta
Francuskie paszteciki 188

wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki

Kraina Miodem Płynąca
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i marchewką. 315

smaku i tworzymy z masy niewielkie ruloniki ,które obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej ,a następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron .Podajemy na ciepło z sosem

Ladylaura.
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 225

Dziś na obiad dietetyczne gołąbki, bez mięsa, z kaszą jęczmienną, ryżem, pieczarkami, w sosie pomidorowym.Gołąbki, które są ze specjalną dedykacją , i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean... Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
Mrożona cytryna, z czym to się je ? 161

tarce bezpośrednio do dań, do których wykorzystujemy sok z cytryny. Mrożona cytryna ma zdecydowanie intensywniejszy aromat i smak niż sam sok. Starta cytrynę możemy dodawać do sałatek, sosów, mięs, deserów i ciast, czyli wszędzie tam gdzie na to podpowie  nasza kulinarna wyobraźnia

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki w kapuście włoskiej 168

kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie

Smakowite Dania
Sałatka po Nicejsku 139

mniejsze kawałki . Ogórka nie obieramy tylko kroimy w ukośne plasterki . Rzodkiewki  szatkujemy  w talarki . Cebulę  siekamy dość grubo . W salaterce układamy luźno wszystkie  składniki polewamy sosem z cytryny i oliwy , przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy delikatnie  i posypujemy  natką pietruszki

Smakowite Dania
Kotleciki z ryżu 142

które przygotowałam z ryżu pozostałego z poprzedniego dnia , niewymagające wielkich umiejętności kulinarnych a jednocześnie smaczne i zdrowe . Kotleciki z ryżu mogą stanowić przekąskę z surówką lub być dodatkiem do sosu . składniki na 4 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła lub oleju 3/4 szklanki bułki tartej sól

Smakowite Dania
Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym 172

zioła prowansalskie , doprawiamy solą i pieprzem .Całość podgrzewamy delikatnie mieszając aż ser się roztopi . Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy i podajemy z przygotowanym sosem

Smakowite Dania
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 205

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym                                                       Rozmarynowy kurczak z warzywami                  W każdym zestawie  znajduje się

Smakowite Dania