sosy - 72734 przepisów (strona:3637/4849)

Sałatka dietetyczna z fetą i różowym sosem! 310

bogactwem witamin! SKŁADNIKI: - mix sałat ulubionych  - pomidorki koktajlowe - fit feta - oliwki czarne kilak sztuk - świeża bazylia - papryka czerwona - ogórek zielony - różowym marynowany imbir - kromka chleba na zakwasie pełnoziarnistego SOS RÓŻOWY DO SAŁATKI: - 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam marki Zott) - 1 łyżka ketchupu (ja używam Pudliszki) - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego - sól Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, dolej

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 282

sól, świeżo mielony pieprz czarny  odrobina czosnku  Sposób przyrządzenia:  Warzywa umyć, pokroić w malutką kosteczkę. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, przyprawami. Soczewicę połączyć z warzywami, polać sosem przed podaniem. Tak proste a takie pyszne

pieprzny smaczek
Dhal z soczewicy z maślanym ryżem 164

mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak. Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą,  ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe, bogate w smaku

Kraina Miodem Płynąca
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 383

cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione

Świat Domowej Kuchni
Kaczka w miodowej glazurze 180

minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do podania ugotowany ryż Sposób przygotowania Wszystkie składniki

W kuchni wieczorem
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 208

sypko wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odsączamy i odstawiamy by przestygła. W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy i powstałym sosem zalewamy kaszę. Dokładnie mieszamy. Brokuł zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3 minuty.. Odsączamy i zalewamy lodowata wodą. Odcedzamy. Patelnię rozgrzewamy z łyżką oliwy. Wkładamy mięso i smażymy ok 10 minut. Chodzi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekany kurczak z brokułami, szynką, ogórkami kiszonymi i kaparami. 191

warstwowo filety z kurczaka, szynkę, pokrojone na plasterki ogórki kiszone, posiekaną cebulę, posypujemy kaparami, umieszczamy brokuły podzielone na mniejsze kawałki i posypujemy wszystko solą i pieprzem.  Następnie przygotowujemy sos z musztardy, jogurtu, majeranku, mieszamy go dokładnie i wylewamy na wierzch naszej potrawy. Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku około 45 min w 180 stopniach.  Podajemy

Symfonia smakowa
Sałatka z kaszy gryczanej i brokuła 196

lanch do pracy. Do zrobienia rano przed tą że pracą, testowałam da się ;)  A propozycją ową jest  sałatka z kaszy gryczanej i brokuła z pomidorkiem i sosem. Niby banalne ale naprawdę smaczne i dużo ciekawsze od kanapek jako obiadek w pracy.   Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej 1 brokuł 2 pomidory 1/2 szalotki olej lniany Sosik: 2 łyżki

W kuchennej krainie
Knedle z truskawkami 167

chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować  wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wkładać partiami knedle.  Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem

W kuchennej krainie
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 225

paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć  mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 - 10 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 234

Przygotowanie ich idzie szybko, jednak czasu im trzeba trochę dać, by doszły do siebie. W między czasie można przygotować np. pulpety tak jak ja (tym razem podałam je w sosie koperkowym) lub po prostu pilnować piekarnika;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone!  Składniki 1 kg ziemniaków w mundurkach 4 ząbki czosnku  pół kostki masła sól

pink envelope
Pierwszy piknik! 144

siebie po dwie buły (coś jak domowy hamburger) z okrągłym kotletem (no powiedzmy w miarę) z mięsa mielonego, garścią sałaty, plastrem pomidora i żółtego sera, a wszystko doprawione sosem czosnkowym. Pojedliśmy, nacieszyliśmy się słońcem (nawet komary nie były Nam straszne) i wróciliśmy do domu. Prawdziwe niedzielne rozpasanie! I na koniec skoro mowa o lesie, pikniku, mam nadzieję że nikt TEGO

pink envelope
Penne z kurczakiem i pieczarkami 326

pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, smażyć na patelni ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać pieczarki, śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać delikatnie wszystko razem, przykryć by sos się zagotował. Dodać pietruszkę na sam koniec. Smacznego

pink envelope
Tosty francuskie na słodko 175

Dziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy - sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki 1 jajko 4 kromki chleba tostowego 3 łyżki mleka 1 łyżka masła (do smażenia) szczypta soli szczypta cynamonu szczypta cukru Dodatkowo pestki granatu 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich

pink envelope
Tuńczyk! 324

maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula 100 g kukurydzy z  puszki pietruszka do przyzdobienia 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego

pink envelope