Miękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej
Ugotowaćjesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji Jabłko z cynamonem 2014 . Składniki: spód 1 szklanka mąki pszennej
Ugotowaćmożecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem . Składniki: opakowanie paluszków surimi 2-3 garście rukoli opakowanie papieru ryżowego pół długiego ogórka 1 czerwona papryka makaron chiński sos do namaczania, np. słodkie chili bądź domowy Ogórka umyć, pozbawić skórki, przekroić na pół i pokroić w dosyć cienkie paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w cienkie
Ugotowaćwgłąb jabłka. Przygotowaną bezę posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika (należy zwiększyć temperaturę do 225°C) i piec, aż do zrumienienia bezy. Od razu podawać. Podczas pieczenia powstanie sos jabłkowy, który idealnie smakuje na upieczonym jabłku
UgotowaćŻołądki drobiowe w sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu żołądków mogą stracić apetyt na poniższe danie. Nic mylnego! Duszone i pokrojone w paski żołądki są naprawdę pyszne! Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki - spróbujcie przygotować taki gulasz. Składniki na 4 porcje: co najmniej
Ugotowaćśniadania. Połączenie tuńczyka, cebulki i jajek to naprawdę pyszna kombinacja. Pastę przygotujecie w niecałe 15 minut, a na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jajka 1 mała cebulka sól, pieprz majonez Do miski dodać odcedzonego tuńczyka. Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Jajka obrać i drobno pokroić. Do tuńczyka
UgotowaćPosypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą
GRUBY WAŁEKPrzepis na placuszki z marchewki, cukinii i ziemniaków pieczone w piekarniku. Jeden to tylko 47 kcal, więc można się objadać do woli. Uwielbiam je Można je podać z dowolnym sosem, ja preferuję czosnkowy. Składniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka
e-PrzepisyKulinarneprzygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane z ciecierzycą Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatityczasie mieszamy wszystko do momentu roztopienia się czekolady. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. W misie miksera ubijamy na sztywno pozostałe 200 ml śmietany. Następnie stopniowo, do ubitej kremówki dodajemy sos czekoladowy, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia. Mus czekoladowy wykładamy na galaretkę, schładzamy w lodówce przez około 3 godziny
Mania Gotowaniawielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę) 36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 6 ugotowanych na twardo jajek 200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania Blaszkę do pieczenia, najlepiej
bistro mamasałaty. Na nią na przemian układamy plastry jajka i ogórka, na tak zwaną „dachówkę”, aby nachodziły na siebie. Jogurt, śmietanę, majonez, musztardę i posiekany koperek mieszamy ze sobą i sosem polewamy jajka i ogórki. Całość przyprawiamy do smaku
e-PrzepisyKulinarnemięsożerca z natury, wolę zdecydowanie prawdziwy świteczny pasztet np. z króliczka. Ten selerowy miło mnie zaskoczył. Jest łagodny, więc sprawdzi się tu znakomicie polanie go (tak jak na zdjęciach) sosem z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, startej rzodkiewki i ogórka, oczywiście doprawionego solą i pieprzem. 2 duże selery 2 cebule 2 – 4 ząbki czosnku 4 jajka 1 szkl
kuchcikownianich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź na patelni. Szpinak umyć, udusić na niewielkiej ilości wody z pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki. Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku
KreatywnePinypoczekać aż puszczą sok, następnie dodać cukier oraz miód, podgrzewać jeszcze przez parę minut ciągle mieszając. Do kokilek/ naczynek włożyć po 2 gałki lodów i zalać je gorącym sosem malinowym, szybko ozdobić świeżą miętą, podawać natychmiast. Smacznego
KreatywnePiny