osobnym rondlu podgrzewamy mleko, śmietanę i serek topiony, aż do połączenia składników. Dodajemy cebulkę z papryką, boczek i kurkumę. Doprawiamy do smaku solą i i pieprzem. Tortellini podajemy z sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki
Gotowanie moimi oczamiżaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem
Gotowanie moimi oczamizimę do sosów lub jajecznicy Składniki ok. 2 kg kurek zalewa sól i woda Sposób przygotowania Kurki oczyścić, dobrze umyć i gotować ok. 15 minut, wystudzić. Zalewa: Na każdy litr wody dodać łyżkę soli ( na tą ilość ja robiłam zalewę z 1,5 litra ) Kurki przełożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcić. Pasteryzować
Darcia w kuchnitarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić jeszcze ok. 20 minut. Sos doprawić do smaku , zagęścić zawiesiną. Bitki podawać z ryżem lub ziemniakami
Darcia w kuchniKluski śląskie, kiedyś dość często gościły na moim stole. Podawałam je do mięs w sosie : zrazów czy bitek. Te zrobiłam z podsmażoną cebulką - były wyśmienite. Składniki : ziemniaki np. 1,5 kg mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Przestudzić, zmielić na maszynce o małych oczkach. Wyłożyć do miski. Podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki
Darcia w kuchniTaki przecier zawsze robię z przejrzałych pomidorków. Do czego go używam? Do zup, sosów. Do picia, gdy jest dobrze schłodzony i doprawiony. Składniki: pomidory np.4-5 kg sól, pieprz i cukier do smaku. Sposób wykonania: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną.( zrobi się miazga ). Przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić
Darcia w kuchnirównych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną, złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano. Można podawać z sosem
Darcia w kuchnigołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym
Darcia w kuchnirosołową. Dusić około 20 minut. Wyłożyć roladki. Do wody z roladek włożyć 2 serki topione pokrojone w kosteczkę. na wolnym ogniu gotować aż się rozpuszczą. Następnie dodać śmietanę. Jeżeli sos nie będzie gesty można dodać 2 łyżki mąki ( rozpuścić je należy w niewielkiej ilości wody ). Należy jednak pamiętać że sosik serowy zgęstnieje gdy lekko ostygnie
Darcia w kuchniminut ). Wyciągnąć. Cebulkę obrać, pokroić w piórka podsmażyć na patelni i zalać wywarem z gotowania kotletów. Wszystko razem poddusić , dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Gorącym sosem zalać kotlety. Odstawić do wystygnięcia
Darcia w kuchnibarszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę
Darcia w kuchniciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym
Darcia w kuchniobrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam
Darcia w kuchnipokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchniodrobinie oleju, dodałam do karkówki. Wszystko podlałam szklanką piwa ( dodałam też 1/2 szklanki wody ), dusiłam pod przykryciem z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego aż do miękkości karkówki. Sos doprawiłam do smaku, zaciągnęłam łyżką mąki
Darcia w kuchni