kompozycji sałat świeżych garść prażonych pestek ze słonecznika ser kozi twardy (w plastrach lub w kawałku) oliwa z oliwek oliwa z przyprawami (z suszonych pomidorów mojej Mamy) - opcjonalnie sos vinegrette. Przygotowanie: Na ulubiony mix sałat wykładamy: pokrojonego w paski pomidora suszonego, porwane w kawałki pomelo, kurczaka zgrillowanego na patelni, ser kozi (u mnie w plastrach) . Zalewamy
Kuchnia po mojemuzłotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. Mięso przed podaniem i krojeniem należy zostawić na kilka minut aby odpoczęło. W moim przypadku podawane z kaszą jęczmienną
Apetyczna babeczkawszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i jeszcze podsmażamy, aż sos lekko odparuje i ładnie się zredukuje. Smacznego
Niezły Młyneksoku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni. Do smażenia potrzebny nam będzie papier
Czerwona PorzeczkaLimonka jest popularnym składnikiem soków i napojów orzeźwiających. Świetnie smakuje również z potrawami rybnymi oraz różnymi rodzaju pastami i sosami. Pomarańcz ma dużo beta-karotenu i witaminy C która jest cenionym antyoksydantem, witamin z grupy B korzystnie działających dla skóry i nerwów oraz sporą ilość cennego potasu. Grejpfrut wzmacnia odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi, ma niewiele kalorii
Fit & Healthy Life100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu parę kropel sosu worcester 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski i rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć
https:KKuchniaMniamlubi. I co najważniejsze, kuleczki cieszą nie tylko nasze podniebienie, ale przede wszystkich nasze oko. Pięknie prezentują się na talerzu. Można podać kuleczki jako danie główne z sosem czosnkowym , paprykowym , keczupem bądź innym, lub podane jako dodatek do dania głównego, tak jak ja uczyniłam to dzisiaj. Składniki: 1,2-1,5 kg ugotowanych ziemniaków szklanka bułki tartej
na moim stole...Składniki : Sałata lodowa mała kilka pomidorków kawałek ogórka wąż 1 cebulka czerwona 8 czarnych oliwek kawałek papryki czerwonej , żółtej 100 g fety Sos : 6 łyżek Oleju lnianego Olejowy Raj 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu winnego sól , pieprz do smaku 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie : Sałatę myjemy i suszymy.Pomidorki , ogórek , paprykę myjemy . Pomidorki kroimy
Sama słodycz i szczypta chilimiękkie, dodać paprykę i kukurydzę, pieprz i sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się. Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody lub śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania. Gulasz
Kuchcik gotujeprzekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki
Passion of Cookingdrożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto z poniższego przepisu jest fantastyczne, elastyczne i łatwe
apetytnapieczeniepalcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie
Monia miesza i gotujemoże się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki. W osobny garnku z osoloną wodą i resztą oliwy gotujemy makaron. Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka, p olewamy sosem z oliwy i czosnku, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy natychmiast! Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem jest świeża natka pietruszki
Ostra na SłodkoBardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego
VioletoweKucharzenieKupiłam świeże ćwiartki z kurczaka i tak sobie myślałam czy po prostu je upiec czy zrobić coś innego. Mój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam
Ewa w kuchni