przez około 15 min.) potem przez około 45 min. w temp. 170*C (przykryłam,a na 20 min przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę ). Podczas pieczenia mięsa powstało sporo sosu, jeszcze ciepły można zmiksować, zagęścić np. śmietaną z mąką i wykorzystać do polania makaronu czy kaszy
Proste Potrawymiędzyczasie mieszamy w kapuście, która coraz bardziej mięknie i zmienia kolor na coraz ciemniejszy, aż wygląda prawie jak bigos, - dolewamy trochę wody i przykrywamy patelnię, żeby zrobiło się trochę sosu, - na koniec skrapiamy kapustę sokiem z połówki cytryny. Wszystko trwało niecałą godzinę (od obrania cebuli do wyłączenia ognia pod patelnią), w międzyczasie robiłam inne rzeczy i wyjątkowo nie spieszyło
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEstać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca
Karo in the Kitchensprawiają, że od samego patrzenia robimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz ze słodkimi pomysłami Ani Starmach. Ta opcja bardzo mi się
Z miłości do słodkościcytryny. Całość dusimy na małym ogniu, do miękkości, czyli około 30 minut, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Dzięki niemu sos zgęstnieje, a całość nabierze kremowego posmaku. aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!przykrywała. Garnek odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, po tym czasie wyciągnąć i osuszyć. Przyprawy i zioła: 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki sosu sojowego 4-5 ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Po zioła, przyprawy i sól peklową zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Połączyć ze sobą przyprawy, czosnek przepuścić przez praskę
Apetyczna babeczkazupy staram się każdego roku przygotować sobie kilka słoiczków domowego przecieru ... a wtedy przygotowanie zupy trwa znacznie krócej. Poza tym taki domowy przecier wykorzystuję z powodzeniem również do sosu pomidorowego, bo cokolwiek przyrządzimy z jego dodatkiem - kulinarny sukces murowany! Potrzebujemy: pomidorów ( najlepiej odmiany lima lub malinowe) trochę soli trochę cukru szczyptę pieprzu Ilość dodatków uzależniona jest
Walijskie Pichceniedusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić do smaku. Uwaga: gdyby sos za bardzo gęstniał, wystarczy podlać go gorącą wodą. Inspiracja: Ulubione przepisy
Kto ugości moich gości?Dziś nadszedł czas na zapiekankę kebab numer dwa. Pierwsza była przepyszna przepis znajdziecie tu . Dziś kolejna zapiekanka zupełnie inna niż poprzednia bo z sosem czosnkowym i ziemniakami. Piekłam ją pod przykryciem 50 minut w 190 stopniach, pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywkę aby ser się lekko przypalił. Czytaj więcej
Pychotkaaanich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach
Bajeczna KuchniaProsta i bardzo smaczna sałatka do obiadu z ogórków z dodatkiem szczypiorku i cebulki z sosem śmietanowym . Składniki: 0,5 kilograma ogórków zielonych pęczek szczypiorku 1 cebulka 0,5 szklanki śmietany 18% sól,pieprz cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Ogórki obieramy , kroimy nożem w cienkie pasterki. Delikatnie solimy i pozostawiamy na kilka minut aby ogórki zmiękły, delikatnie odciskamy
Bajeczna KuchniaTradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu. Składniki: 1 duża cukinia 250 g kiełbasy wiejskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka sól i pieprz cukier chili olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek
Bajeczna KuchniaKopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 500 gram puree z pieczonej dyni 400 gram mąki pszennej 3 jajka sól olej mąka do podsypania stolnicy Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree
Bajeczna Kuchniaoleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory, doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i powstanie sos. Na koniec dodajemy małże, ugotowany makaron, wrzucamy pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Podajemy od razu, smacznego
magiczna kuchnia Kasicukinię, odsączona z wody, a następnie farsz. Układamy warstwami, ostatnia warstwa to stary ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min. Można podawać z sosem jogurtowym lub surówką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy