sosy - 72734 przepisów (strona:3417/4849)

Khobz - marokanskie chlebki 255

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W różnych regionach dodaje się do nich rozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków.  Składniki: 300g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 300ml wody torebka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka mielonej

Gotuj z Rumcajsem
Ave Cezar 166

oczekiwaniu na gości przygotowałam sałatkę Cezar jest składniki to : sałata ser żółty kurczaczek sos czosnkowy na bazie majonezu i grzanki ....tylko tyle a efekt

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Sałatka z zupek chińskich 4158

pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Do zimnego makaronu dodać szynkę, paprykę, ogórek i kukurydzę. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

My simple kitchen
Spirale z ciasta francuskiego z serem 198

płaty gotowego ciasta.  Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać  na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI  2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na  prostokąty, Posypujemy startym serem

W kuchennym oknie Ewy
Sos czosnkowo - pomidorowy do przekąsek 177

Sos do przekąsek i innych dań. Polecam bardzo smaczny i prosty. Na pewno doskonały do przekąski z ciasta francuskiego, przepis  TU SKŁADNIKI 200 ml gęstego jogurtu (np. grecki) 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 2 pomidory bazylia świeża sól, pieprz WYKONANIE  Pomidory obrać ze skórki i zmiksować. Czosnek wycisnąć przez praskę. Kilka listków bazylii drobno posiekać. Wszystko połączyć

W kuchennym oknie Ewy
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 237

Witajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja  go dawno nie piekłam . Dzisiaj

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z roszponką i tuńczykiem 189

puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach.  Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę

Ugotować
Frytki z batatów z kminem rzymskim 145

łyżeczki kminu rzymskiego ·          sól i pieprz Przygotuj: naczynie do zapiekania/blaszkę Podaj z: ·          sosem czosnkowym lub ketchupem Bataty kroimy na dość spore frytki – one i tak zmniejszą swoją objętość i polewamy oliwą oraz posypujemy solą, pieprzem i, jeśli za nim przepadamy, mielonym kuminem. Pieczemy

Bazując na smaku
Deser chałwowo - orzechowy z dodatkiem lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 207

wprowadza dwa nowe mocno czekoladowe smaki. Wykorzystane przeze mnie lody Catte d'Or Chocolate Brownie serwowane są w postaci 6 pięknych rozetek posypanych pokruszonymi ciastkami brownie oraz polane sosem czekoladowym. Rozetki te sprawiają, że nie trzeba już dodatkowo dekorować deseru, ponieważ same w sobie są wystarczająco efektownym wykończeniem. Wpis zawiera lokowanie produktu

Z miłości do słodkości
Szybka sałatka z tuńczykiem 431

Przepis na sałatkę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Szybka do zrobienia i smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 4 ogórki konserwowe mała cebula czerwona 4 jajka na twardo puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Lekkie pierożki borówkowe 179

razem, bez obawy, że gdy wyjmiemy je kiedyś do zjedzenia, spotka nas wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 396

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka

Na Ciasteczkowych Papierach
Kotlety z kaszy kuskus 296

Następnie dodajemy natkę pietruszki, jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ja swoje kotleciki podałam z sosem pieczarkowym .  Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Zapiekany gulasz z serowymi ziemniakami 234

pozostawić na 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać wino i wszystkie przyprawy, dusić jeszcze 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Opcjonalnie można zagęścić sos małą ilością mąki ziemniaczanej, wymieszanej z zimną wodą. W czasie przygotowywania gulaszu ugotować ziemniaki, odcedzić, a następnie utłuc z dodatkiem masła i mleka. Wymieszać ze startymi serami. Doprawić solą i pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Kotlety ziemniaczane - ruskie 295

oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu. Podawać z sosem

Gotowanie jest łatwe