sosy - 72734 przepisów (strona:3419/4849)

Pieczone ziemniaczki 178

razem użyłam sporo ziół aby były bardziej aromatyczne. Oliwka  stwierdziła, że są lepsze od frytek. Tak więc następnym razem upieczemy je sobie jako przekąskę z keczupem lub sosem czosnkowym. I na pewno są zdrowsze od frytek ;) Wam też polecam :) Talerz "Antonio" od Porcelany Bogucice . Ilość składników wg upodobania i potrzeb: ziemniaki sól morska prowansalska pieprz słodka papryka czosnek granulowany

Smakołyki Asi
Kąski z kurczaka 372

Podawać z salsami warzywnymi lub domowymi dipami. 2 filety z kurczaka 1 jajko płatki kukurydziane MARYNATA: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej słodkiej pieprz sól Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Fileta z kurczaka pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą. Powinna dokładnie pokryć mięso. Odstawić

https:KKuchniaMniam
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 419

wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 250

względnej miękkości – uważając jednak, by jej nie rozgotować. Mrożona brukselka będzie miękka po 5-7 minutach gotowania, świeża wymaga więcej czasu. Klopsy i brukselkę wkładamy do patelni z sosem. Lekko mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy. Podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-164 {margin: auto;} #gallery-164 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem 185

papier. Wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec przez 70 minut. Po upływie czasu nie otwierać piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.  SOS ORZECHOWO- CZEKOLADOWY SKŁADNIKI: 2 garści orzeszków ziemnych (nie solonych i nie prażonych) - zmiksować na pył 250 g serka mascarpone 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki miodu

ClauditteMissCooking
Langos - placek węgierski 165

spory placek, kładziemy na wysypanej mąką stolnicy lub ściereczkę, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na ok 20 min. Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym oraz tartym żółtym serem lub ketchupem. Fantazji tego dania nie ma granic: polane samą śmietaną, szalotką, wędzonym boczkiem lub szynk ą , serem owczym, również wyśmienicie smakuje na słodko - z dżemem

kgwjanczewo
Risotto z kurczkiem o smaku borowikowym . 159

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Risotto z kurczakiem o smaku borowikowym . Ostatnio kupiłam ryż z sosem i borowikami EXQOTTO   Risotto  Steinpitz w Kauflandzie Powiem Wam że jest bardzo pyszne  i polecam wypróbować .  Do risotta użyłam przypraw od firmy  Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 300 g Risotto Steinpitz EXQUSIT 1 podwójna pierś z kurczaka  kawałek pora

Sama słodycz i szczypta chili
Jaglanka na mleku & słodki dodatek. 195

patrzę, raczej jakoś tak realistycznie, ale jeszcze trochę czasu jest może się coś zmieni :)  jasny biszkopt przełożony kremem z mascarpone i białej czekolady / z kawą i gruszkami, polany sosem z białej czekolady

More food, love and dreams
Dyniowy "sernik" 161

łyżki i włączamy grzanie. Po chwili, gdy zacznie skwierczeć dodajemy łyżkę masła i mieszając intensywnie obserwujemy rozpuszczanie się cukru. Gdy już zacznie gęstnieć i matowieć, dolewamy odrobinę śmietanki, by sos był płynny. Trudno określić ilość. Mieszamy i gotujemy dopóki nie z ciemnieje do koloru toffi. Ciepłym polewamy nasz sernik i gotowe

Karczma Honorietty
Placki ziemniaczane z boczkiem i czosnkiem 189

Składniki: 10 większych ziemniaków 3 cebule 1 cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 250 - 300 g wędzonego boczku do smaku tymianku, lubczyku, majeranku, estragonu sól, pieprz kilka kropel ciemnego sosu sojowego 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka śmietana z Bażanowic z łyżeczką cukru, kilkoma kroplami octu jabłkowego + sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić

Gaździnka warzy
Bezglutenowe warsztaty z Inką 202

dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi  warzywami domowe żółte curry

Kulinarne przygody Gatity
Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami 198

rosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :) Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym  lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym. Polecamy :) Porcja: forma o średnicy 25 cm   Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta   Składniki:   Ciasto na  tarte   z tego przepisu lub  opakowanie ciasta

SzczyptaSmaQ
Trifle z jabłkami i karmelem 192

zagląda do mnie na Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć t artę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z polewą karmelową . Wszystko w związku z poszukiwaniem idealnego przepisu na karmel i metody jego przygotowania. Udało mi się w końcu to osiągnąć i spieszę wobec tego z przepisem

Wiem co jem
Szynka pieczona w rękawie . 319

jego połowy wlać wodę. Piec w temperaturze 170 / 180 stopni około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Z wywaru który powstał z pieczenia mięsa można zrobić sos. Podawać do obiadu lub zimne na kanapki . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
szybka sałatka z tuńczykiem 463

potrzebujemy do ugotowania jajek. Szybki sposób przygotowania i proste składniki, to niewątpliwe atuty tej sałatki, kolejnym jest jej wyborny smak. składniki dla sześciu osób puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 g fasoli konserwowej ( lub ugotowanej) 200 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania

Miód i pieprz