poleca użyć do tego dania polędwicy wołowej, ale ja dzisiaj wykonam to danie w wersji drobiowej. Po pierwsze dlatego, że jesienna pogoda zachęca do spożywania treściwych posiłków z pożywnym sosem. Po wtóre, polędwica wołowa nie należy do mięs najtańszych i według mnie, akurat w tym daniu można ją śmiało zastąpić piersią z kurczaka . Zamana taka jeszcze podkreśli delikatną naturę tego
Miód i pieprzprzepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około
na moim stole...trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują "jak kapusta, która leżała w sosie z rolad" - no,no,no ;) Dieta nie musi być nudna, a kapusta tylko gotowana, wszystko jest w głowie, pamiętajcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEoraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie solimy, wlewamy wodę i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy rozdrobnioną bułkę, mieszamy i pozostawiamy, aż wchłonie sos. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę. Następnie dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy maszynką o drobnych oczkach i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. (Gdyby pasztet wyszedł za twardy
Domowy Smak Jedzeniadługie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią się również na blogu. Post „Ryby są super
Marta Gotujerabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota
Plate of Joysoczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała
Parowar Facetaodrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże. Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki . Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem truskawkowym Eterno stał się bardziej wyrazisty w smaku, a naleśniki zniknęły z talerzy w zastraszającym tempie. Nikt by nawet nie przypuszczał, że tego dnia nie miałam weny na gotowanie, a naleśniki to naprawdę kilka
Blondynka Gotujetworzenie własnej wersji, zresztą na tak długie gotowanie nie mam teraz czasu (niestety)! Za to sałatki zawsze robi się w mig. Wystarczy wyjąć z lodówki swoje ulubione składniki, przygotować sos i włala! Obiad gotowy. Do tej sałatki możecie dorzucić coś od siebie- większą porcje gruszki
wegetalerzeżołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żołądki będą mieciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym
Monia miesza i gotujeprażonych orzechów włoskich są fantastycznym pomysłem na obiad. Gwarantuję , że nawet Ci, którzy za szpinakiem nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę! Ps. zamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * czerstwe bułki – 200 g * szpinak – 150 g * jajko – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bułka
Ostra na Słodkojest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo
bistro mamaelementem polskiego krajobrazu kulinarnego. Nic dziwnego, łatwe są w przygotowaniu i wymagają mało wysiłku, a efekt często jest naprawdę dobry. Tym razem proponujemy połączenie cukinii z boczkiem i klasycznym sosem jajeczno-jogurtowym
Milion Smakówjajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych
Podróż w kulinaria