buraki - Pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 starte białe rzodkiewki (może być też rzepa lub zwykła rzodkiewka) - 1 mała cebula lub ½ większej pokrojona w drobną kostkę - 4 łyżki pestek słonecznika Sos: - 3 łyżki oleju (u mnie lniany) - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodu, może być też miód) - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka octu winnego
Smakuje zdrowoszprotek w pomidorach 2-3 łyżki startego żółtego sera 1 mała cebula 1 łyżka sezamu sól pieprz natka pietruszki Rybę z puszki przełożyć do miseczki wraz z sosem i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, sezam, żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem.Wymieszać. pasta z ryby i sera
O kuchni z uczuciemdyniowe drożdżowe racuszki z sosem orzechowym*~ * mix orzechowy Primavika + odrobina gorącego mleka sojowego Pierwszy weekend, w którym nigdzie nie wyjeżdżam i nie mam żadnych zajęć dodatkowych od...dwóch miesięcy? :o Ale żeby tak pięknie nie było - czeka mnie masa nauki :( Dlatego orzechy na śniadania jak najbardziej wskazane! :D A ten mix orzechowy wskakuje na podium jeśli chodzi o masła orzechowe
breakfast of dreamsproblemu powinniście znaleźć na targu, albo w supermarkecie, ja kupiłam dużą (hodowlaną) i drobniejszą (leśną) obie smakują wyśmienicie, z reszty która mi została zrobię wkótce pyszny pomarańczowo żurawinowy sos. Składniki : 1,5 szklanki żurawiny świeżej 2 średnie pomarańcze 3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki ryżowej i jedną żytniej pełnoziarnistej
zdrowa vege kuchniaNajpierw przygotuję mięso : Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty . Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka , dodaję : 500 ml wody , paprykę słodką , kminek . Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem . W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę
Uwaga Babcia GotujeKoperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu . Przygotowanie gulaszu z ziemniakami : Pokrojone mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut . Następnie mięso z sosem przekładam do garnka dodaję około 200 ml wody i przyprawy do duszenia : paprykę słodką , oregano , tymianek , kminek , listki laurowe , ziele angielskie . Mieszam , garnek stawiam na gazie i dusze na małym
Uwaga Babcia Gotujepół plasterki i dodaję do papryki . Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie . W międzyczasie gdy smażę pieczarki i paprykę przygotuję brokuł : Umyty brokuł dzielę na mniejsze kawałki . W garnku zagotowuję wodę ze szczyptą cukru
Uwaga Babcia Gotujestopni na środkową półkę. Golonki będę piekła około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, pod koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę). Golonki z indyka są gotowe można podawać, jak na wstępie pisałam mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Życzę
Uwaga Babcia Gotujemaśle dorzucamy ugotowana kaszę na kaszy układamy gorące, zarumienione roladki Smacznego! p S do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret
Luźna Kuchniadrobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem *** Jeśli nie mamy mielonych liści laurowych i mielonego ziela angielskiego można włożyć je do śmietany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym
Bon Ton Italiasamej patelni. Po chwili dodajemy szklankę bulionu, wino, miód i śmietanę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewybardzo przypadł nam do gustu, a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego
Smaczne Zdrowenarodowym. Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą. Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem. Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie! Niesamowicie chrupiące! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 500 g * cebula
Ostra na Słodkoszklanki wody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili