rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir
Karo in the Kitchenowsianka na mleku sojowym z malinami (w środku również) i sosem z masła z nerkowców *~ * masło z nerkowców Primavika rozpuszczone z małą ilością mleka sojowego Po pierwsze bardzo dziękuję za wszystkie wczorajsze komenatrze! :) ♥ Ostatnio myślę chyba zbyt pesymistycznie...Blogosfera wciąż się zmienia, dużo bloggerów odeszło, wciąż przychodzą nowi...Ja jednak postanowiłam, że zostanę :) Uświadomiliście mi, że jednak jest sens prowadzić
breakfast of dreamsJako, że jestem kluskowo-pierogowo-ziemniaczanym stworzeniem, to pyzy chcę czy nie muszę lubić Puszyste, mięciutkie kuleczki na bazie ziemniaków podawane z sosem lub skwarkami z cebulką. Dodawać śmietanę do pyz to jakaś profanacja A poważnie, co kto lubi. Kluski idealne jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzą jasne kluski, za to w Warszawie, skąd
Mieszam w Garnkuzimnej wodzie. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy obie musztardy, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Filet pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki dodać cebulę polać sosem, wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanego śledzia, przykrywamy i odkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę
Karo in the Kitchengorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnemiękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska
Stare Garyrękami przywożąc pięknego jesiotra. Ryba była jak na ten gatunek nieduża bo ważyła ok. 2 kg. To jednak pozwoliło mi na przygotowanie dwóch porządnych obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj. Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze , ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony
Smaczna Pyzanastępnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku
Smakołyki AsiNiby nic ale rodzica cieszy i to jak! Zrobicie jak uważacie - paluchy, ślimaczki, a może paszteciki? Będą smaczne na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska :). Składniki: Na ciasto: ½ kg twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli
Nie tylko w kuchnizeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody
wyzwania kuchennePomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto
Bulliopiecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolną sałatą. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiciągu roku jako danie obiadowe, wtedy zazwyczaj wykorzystuję paluszki rybne- to taka szybka wersja :) Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz
Kraina Miodem Płynącakokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym, drożdżowy kranz z kruszonką i masą makową, wielkanocna baba drożdżowa, piękną drożdżową koronę z bakaliami, gryczany torcik z kremem orzechowym czy tzw. placek "skubaniec". ____________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was egzemplarz
Plate of Joy