mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancechłonęły tłuszczu, wkładamy falafele. Smażymy kotleciki z obu stron po 4-5 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu i pasty sezamowej, z dodatkiem warzyw – pomidor, ogórek, sałata – w chlebku pita. Soda przyspiesza gotowanie/smażenie roślin strączkowych i – podobnie jak użyte do nich zioła
Karo in the Kitchenzetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25minut. Od czasu do czasu podlewać łososia sosem, który się wytworzył. Smacznego
W kuchni u Monikirazu wiedziałam co z nimi zrobię. Danie spontanicznie powstało w drodze do domu. Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie i znika szybko, zapraszam serdecznie do wypróbowania. Włoskie rurki z sosem i ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszafki opakowanie spaghetti. Tak, to właśnie spaghetti jest według mnie najpyszniejszym makaronem. Włosi wierzą, że w zależności od kształtu, makaron ma różny smak i różnie łączy się z sosami. Ja się w pełni z nimi zgadzam, bo spaghetti smakuje mi jak żaden inny makaron. Do spaghetti dodaję moje ulubione składniki, którym przecież mój blog nie bez powodu zawdzięcza swoją nazwę
Chilli Czosnek i Oliwadodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz Składniki : 4 duże papryki grubościenne – najlepiej dwie czerwone , dwie zielona
Ogrodnik w podróżykurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem dynii. W ten spsosób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania kurczaka. Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1/4 dynii Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gorzkiej czekolady (+/- ok. 20 g) Płatki zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, kawę zaparzyć. Czekoladę rozpuścić w mleku (np. w kąpieli wodnej, kuchence mikrofalowej). Napęczniałe płatki owsiane zalać powstałym sosem czekoladowym i kawą. Owsianka Mokka gotowa! Polecam owsiankę odstawić na ok. 10 minut, wtedy płatki bardziej zmiękną, a kawa z czekoladą bardziej zgęstnieją. smacznego
tost z dżememDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam
Kuchnia Pokoleńmini tortilli potrzebujemy: 4 tortilla wraps 1 paprykę 2 garści szpinaku baby 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów ulubionej wędliny majonez/sos czosnkowy ketchup folię spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille i kroimy na pół i zawijamy końcówkę w folię spożywczą. Nasze tortille są gotowe
Kolejny blog o gotowaniułyżki cukru i przesmaż je przez około 10 minut , mieszając często, aż ładnie się skameralizują i utworzą z soku i cukru gęsty sos. Przełóż je do miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Żelatynę namocz w wodzie, pozostaw na kilka minut do napęcznienia, po czym podgrzej na małym ogniu
Słodko-Słony Świat Ilonybest do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego końca :) Jednak, każde miejsce ma jakiś minus - można płacić
Niezły Młynekwirtuozerka pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały zjedzone prosto z patelni :) Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami. Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami
SzczyptaSmaQpołączenie kaszy jaglanej i warzyw, ale... naprawdę warto je przyrządzić. Pulpeciki są pyszne, miękkie i sycące. Poniższe pulpeciki podałam z ziemniakami i mizerią. Bardzo dobrze będą smakować polane, np. sosem pieczarkowym. Przepis na poniższe danie znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej. Składniki na porcje dla 4 osób: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe cebule
Ugotowaćzetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozdrobnić natkę pietruszki. Nastawić wodę na makaron. Gdy się zagotuje, osolić i wrzucić makaron. Ugotować go al dente, a w tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą dynię. Gdy dynia zmięknie, dolać gorącą wodę. Na patelnię
Weekendy w domu i ogrodzie