sosy - 72734 przepisów (strona:3441/4849)

KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY – na ostro! 282

czasu do czasu „wrzucenie na ruszt” takiego kurczaka nie zaszkodzi. Idealnym pomysłem do tego jest świeża surówka z białej kapusty – coś ala colesław i ulubiony sos, np. czosnkowy. Koniecznie wypróbujcie, a później dajcie mi znać jak smakowało! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * czosnek – 2 ząbki * sól

Ostra na Słodko
Chleb owsiany z łuską gryczaną 149

rozwój korzystnej flory bakteryjnej. W związku z tym jest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. Płaską łyżeczkę mielonej łuski możemy dodawać do jogurtów, kefirów, do przygotowania musli czy też sosów. Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce

Kulinarne przygody Gatity
cieniutkie arabskie chlebki pita 249

więc w zasadzie można go dowolnie modyfikować. Ten arabski dodatek do potraw ma bardzo szerokie zastosowanie - od popularnych kebabów, przez saszetki z różnorakim farszem, a na dodatku do ostrych sosów, dipów i sałatek skończywszy. Nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, a co najważniejsze można je mrozić, więc warto jednorazowo przygotować ich więcej na kolejne okazje. Składniki : 3 niepełne szklanki

zobacz ich smak
Sałatka ze szprotkami na krakersach 314

kiszone 4 łyżki majonezu 150 g sera żółtego pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szprotki z sosem wykładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Jajka, szprotki, cebulę i ogórki łączymy ze sobą, dodajemy łyżkę majonezu i przyprawy. Mieszamy. Ser żółty ścieramy

e-PrzepisyKulinarne
Domowy, lekko pikantny ajvar 225

naprawdę nie ma sztywnego przepisu na ajvar, dlatego śmiało możemy zmieniać proporcje składników i dodatków. Świetnie smakuje wyjadany łyżeczką prosto z miseczki, rozsmarowany na kanapce, czy też jako sos do makaronu, ryżu, kaszy. Spróbujcie! Składniki: - 3 czerwone papryki - 1 ostra papryczka - 1 bakłażan - 3-4 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz   * opcjonalnie: chili

Be Fit Be Strong
Jabłkowa karkówka w Coca-Coli 182

łyżeczki musztardy sarepskiej ·          płaska łyżeczka słodkiej papryki ·          łyżka sosu sojowego ·          2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ·          szczypta soli ·          szczypta pieprzu

Pobite gary Barbary
makaron z piersią kurczaka w szpinakowym sosie 198

pierś kurczaka w sosie szpinakowym Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem składniki dla czterech osób 500 gr piersi z kurczaka 250 gr świeżego lub mrożonego szpinaku. 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 400 g makaronu  4 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo do marynaty 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżki oliwy  sol, pieprz sposób przygotowania

Miód i pieprz
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 231

smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki

kolorowotorcikowo
Jagielnik na piątek. 180

Dyniowy jagielnik; na daktylowym spodzie* z sosem daktylowo-orzechowym, figami i malinami  i znów Weronika zachęca do szybszego spróbowania tego cuda < 3 + owocki z własnego ogródka w ogóle mistrzostwo ^^ Nie wiem czym zasłużyłam na osoby które mnie otaczają. Za to, że mam D. I prawdę powiedziawszy nie mogę sobie wyobrazić siebie teraz..inaczej, co by było gdyby

More food, love and dreams
Bezy z figami 208

Ostudzić. Przed podaniem figi pokroić w ósemki. Miód rozpuścić na patelni, wyłożyć figi. Smażyć krótko, zdjąć patelnię z palnika. Kremówkę ubić, wyłożyć na bezy. Udekorować figami i powstałym miodowym sosem. Smacznego! U nas, niestety, coraz chłodniej... Przy laptopie siadam w ciepłym swetrze, z parującym kubkiem tuż obok. Zastanawiam się już nawet, czy to nie czas, aby przygotować przyprawę do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 135

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego

Kuchnia w opałach
szynka pieczona w miodowej glazurze 185

wykonaną glazurą. Szynkę wkładamy do b rytfanki ( wysmarowanej tłuszczem) i całość na godzinę, bez przykrywki wkładamy do piekarnika, nagrzanego 180 stopni.  W tym czasie trzykrotnie łyżką podlewamy szynkę sosem z pieczenia, aby była równomiernie pokryta miodową glazurą. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i wyłączamy piekarnik  zostawiając szynkę w zamkniętym piekarniku na dalsze 30-40 minut ( dzięki temu pieczeń

Miód i pieprz
Ogórki duszone z miętą 156

ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać mlekiem, zagotować, odstawić, przyprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną. Ugotowane ogórki zalać sosem , posypać drobno posiekaną miętą

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa 193

mrożone ważywa, smażymy, aż odparuje woda.  Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz do smaku.  W dużej misce   mieszamy ugotowany makaron z warzywami i wędliną. Polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do formy. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki Na Słono Ze Szpinkakiem 230

gustu.  • Naleśniki smarujemy ketchupem i majonezem na środek kładziemy farsz i po 2 plastry sera  • Naleśniki zawijamy i kładziemy do naczynia żaroodpornego  • Całość polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym  • Na wierzch kładziemy po plastrze sera żółtego  • Pieczemy aż ser się rozpuści ok. 15 minut

Gotowanie Patki