babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku
potrawyregionalnemagnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu) Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany
potrawyregionalneskładzie mogą znaleźć się np.suszone pomidory, czosnek, pieczony bakłażan, anchois. Wywodzi się z Prowansji. Wyśmienicie smakuje na grzankach. Równie dobrze można ją wykorzystać jako bazę do sosów lub jako pastę do spaghetti. Składniki: 8 szt. suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy z oliwek 8 dużych, zielonych oliwek ( mogą być też czarne) 1 łyżka kaparów 1-2 ząbki
potrawyregionalneFenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny. Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy. Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. Na wierzch starłam sporo parmezanu. Smacznego
potrawyregionalneoleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym. Smacznego
potrawyregionalneminutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie. Pozostało już tylko wszystko zmiksować i ewentualnie doprawić
potrawyregionalnekostkę i zeszkliłam na oliwie. Pod koniec dodałam posiekane ząbki czosnku i tymianek. Dodałam zmielone mięso i przyprawy. Mieszałam i smażyłam około 10 minut. Następnie odsączyłam nadmiar sosu z pomidorów. Najlepiej przez sitko. Przełożyłam je do mięsa. Wymieszałam i dusiłam przez kolejne 10-15 minut. Starłam ser na tarce. Wsypałam go do mięsa. Wymieszałam, doprawiłam wszystko
potrawyregionalneśledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie po kaszubsku (klik) śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik
potrawyregionalnemango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO
potrawyregionalneWymieszałam i doprawiłam do smaku. Różyczki brokuł podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam je do szpinaku. Wymieszałam brokuły i szpinak. Pozostało już tylko ugotować makaron, polać go sosem i posypać startym parmezanem. Smacznego
potrawyregionalneprzypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn,tymianek,oregano,słodka papryka. Dopełnione aromatycznym i wyrazistym czosnkiem stanowią doskonałą bazę dla dań z drobiem. Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym na 4 porcje. To kolekcja ziół i przypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn, czosnek, papryka słodka, szałwia oraz tymianek. Aromatyczna szałwia stanowi ciekawe dopełnienie dla słodkiego smaku jabłek, podczas
potrawyregionalneprzeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym
potrawyregionalneWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi
potrawyregionalneTeraz masa twarogowa. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną. Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem, Smacznego
potrawyregionalnetymianku sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek
potrawyregionalne