sosy - 72734 przepisów (strona:3451/4849)

Karkówka z patelni 197

grube plastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Chińskie fasolki w Chińszczyźnie 206

woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko w osolonej wodzie

Gotowanie jest łatwe
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym 221

pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i zagotować. Paprykę podawać z sosem obficie polanym

Gotowanie jest łatwe
Żeberka pieczone i purchawki w sosie 152

upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.  Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.  Podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Placuszki z dyni 151

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i  pikantnym sosem Chutney z dyni

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki duszone w warzywach i kluseczki gnocchi 159

posiekać w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce podsmażyć na oleju przez chwilę, następnie dodać rosół , zagotować. Włożyć do warzyw pulpety i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 min. Sos mozna potem zmiksować , ja jednak pozostawiłam nie miksowany. Podawać z kluseczkami dowolnymi. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam.  Te fajne

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 176

burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z karmelizowanymi figami z odrobiną nalewki wiśniowej 148

chwilę jeszcze pogotować . Ciepłe naleśniki ułożyć na talerzu składając na pół i chwytając na środku by naleśnik leżał w nieładzie. Na naleśnikach ułożyć plasterki fig i polać resztą wytworzonego sosu

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 115

Dodać przyprawy, podlać wodą lub rosołem i dusić przez ok 30 minut. Odparować nieco. Nadziać tortille , posypać grubo startą na tarce mozzarellą i zwinąć tortille. Owinąć papierem zabezpieczając by sos nam nie uciekł

Gotowanie jest łatwe
Kurczaki z pieca 148

łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć kurczaki do brytfanki, podlać wodą ok pół szkl, okryć folią aluminiową. Piekarnik

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 163

nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 192

przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg. porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej. Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w sosie tatarskim 188

posiekane dwa jajka, grzybki, ogórek i kapary. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie pokroić w paseczki, ułożyć na dnie naczynia, pospać drobno posiekaną połówką cebuli. Całość przykryć sosem tatarskim, udekorować cebulą krojoną w piórko, kaparami i jajkiem. dodatkowo  użyłam natki pietruszki i kilku plasterków marchewki

Gotowanie jest łatwe
Małże w białym winie z tymiankiem 139

pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się otworzyć . Podajemy je z cytryną i sosem w którym się gotowały

Gotowanie jest łatwe
Brukselka w sosie chrzanowym z ziołami 125

szczypta lubczyku szczypta oregano natka pietruszki szczypiorek Brukselkę przepłukać,oczyścić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. W rondelku rozmieszać jogurt z chrzanem i żółtkiem , dodać przyprawy, podgrzewać aż sos zgęstnieje, dodać brukselkę i wymieszać. posypać natką pietruszki i szczypiorkiem

Gotowanie jest łatwe