sosy - 72734 przepisów (strona:3460/4849)

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką 216

zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek

O kuchni z uczuciem
Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym 255

brokuła  1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich  1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu białego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą zamarynować kurczaka

Niezły Młynek
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 199

Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać.  Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię

Jemy Pijemy
Śledzie w sosie musztardowym 173

godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Fave 198

Dodać umyte i pokrojone w kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka sypana (kukurydziana) 156

jabłka, wysypuję resztę suchych składników i całość przykrywam równomiernie resztą masła. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzę. Podaję z lodami lub sosem malinowym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa 170

przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki są proste, a zarazem wykwintne. Warto je wprowadzić na stałe do swojego menu :) Hreczanyki tradycyjnie podawano z sosem śmietanowym z czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem. Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast mięsa do kaszy dodaje

Trzeci talerz
Klasyczne knedle ze śliwkami. 202

ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie zawiódł

Rozpustne gotowanie
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 222

pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa   Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry

WojnaNaSmaki.pl
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 223

rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skropiłem nim sałatę

Wyprawy kulinarne
smaczny obiad na szybko jajeczno-grzybowy... 159

dodać natkę pietruszki na maśle zrumienić pokrojony w kostkę boczek wędzony, na boczek rozbić jajka i smażyć sadzone, do smaku posypać pieprzem jajka podać na ziemniakach ugotowanych w mundurkach, sosem grzybowym - danie jest syte, smaczne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą 158

około pół godziny. Pomidory powinny zapiec się, aż skórka zacznie z nich odchodzić. Takie pomidory sprawdzają się jako danie obiadowe. Można podawać je z chrupiąca bułką, z dodatkiem pikantnego sosu jogurtowego. Można też podać je na zimno, jako przystawkę.  Zapiekacie faszerowane pomidory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 182

Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną. Przełóż go miski i wymieszaj z parmezanem. Formuj kulki. Podawaj z ćwikłą. Zdrowo, aromatycznie, dość szybko! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
piersi z grilla z prawdziwkami na obiad... 254

czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand 1 łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa do zup i potraw w płynie 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk SOS: prawdziwki 3/4 kg, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, śmietana gęsta 3/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka pierś podzielić na 2 porcje

W Mojej Kuchni Lubię