sosy - 72734 przepisów (strona:3463/4849)

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 774

Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał

Bon Appetit Małgorzaty
Najlepsze Śniadanie SZAKSZUKA (SHAKSHOUKA) Jajka w Pomidorach 492

poszatkowany czosnek i pomidory (razem z sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki).  Dosyp przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut.   Do powstałego sosu wbij po jajku, posól i popieprz je. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte żółtko, duś jajka dłużej). Gotowe danie

Słodko-Słony Świat Ilony
Mięso mielone w cieście francuskim 469

posypać serem żółtym. Boki ciasta francuskiego ponacinać i na zmianę przeplatać. Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C i piec ok.30minut. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: wymieszać śmietanę, majonez, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 190

nich zwinięte gołąbki. Przykryć pozostałymi liści. Włożyć pieprz, ziele, listek laurowy, rozmaryn, wlać 200 ml wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Podałam z sosem z prawdziwków. *może być kapusta włoska zastawa

królestwo garów
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 196

się moczyły. Dodaj emy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas wykonania: 1h źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji

Pobite gary Barbary
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 258

Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy

Kto ugości moich gości?
Wieprzowina z brokulami 208

lubicie kuchnię chińską? Jeśli tak to to danie jest idealne dla was. Co prawda lepiej byłoby użyć tutaj wołowiny, ale z wieprzowina też daje rade. Szybko smażone mięso, pyszny sos i brokuły to 3 składniki z których powstanie nasz chiński, ekspresowy obiad. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyk w koszulce 380

rozcięte na pół szaszłyki zapiekamy około 20 minut, przed samym podaniem. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej, żebym zbyt dużo robić w niedzielę nie musiała ;) Można podawać z domowym sosem czosnkowym i frytkami. Pycha

Lawendowe Niebo
Ciasto z jabłkami 193

posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki .   Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem) 5 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki

Ugotować
Leśny gulasz z jelenia 196

łodygi tymianku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż sos zredukuje się trochę i zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką miodu (nie doprawiamy solą przed redukcją, bo bardzo łatwo przesolić!). 4. Gulasz podajemy z pyzami lub kluskami śląskimi i ogórkiem

My Culinary Art
Sos grzybowy z kawałkami kurczaka 164

dlatego dzisiejszy sobotni poranek zaplanowaliśmy na wyprawę do lasu. No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego 1/2 piersi z kurczaka

W kuchennym oknie Ewy
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 210

takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula

W kuchennym oknie Ewy
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 208

najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak

Poezja Smaków - blog kulinarny
Musztardowe kluski z dziurką. 168

Kluski prawie jak śląskie ale z dodatkiem musztardy. Fajnie smakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Comber z jelenia duszony 414

tłuszcz, wlać wino, zagotować. Włożyć mięso, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Wewnątrz mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni. Wyjąć mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić, zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Na patelni rozpuścić cukier, dodać żurawinę, mieszając smażyć. Dodać masło i smażyć aż żurawina będzie miękka. Pigwę obrać

królestwo garów