ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni
Tradycyjna kuchnia inaczejKolejna potrawa z z wolnowaru [ wolnowar w sumie już zastąpiłam multicookerem,ale przepisy są zaległe i trza opublikować]...tym razem bitki w sosie pomidorowym..ja użyłam świeżych pomidorów, ale można dać i koncentrat pomidorowy. 1 kg karkówki 1 cebula kilka suszonych pomidorów Fresano 2-3 pomidory czerwone marchewka sól, pieprz listek, ziele majeranek śmietana koperek Wlać wodę do misy
Moje domowe kucharzenieTakie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie. Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka
Ala piecze i gotujenastępnego dnia. Następnego dnia wyjąć szynki, zagotować zalewę, ponownie włożyć do gotującej się zalewy i gotować 45 minut. Po ugotowaniu wyjąć z zalewy i wystudzić. Podawać do obiadu z sosami lub na kanapki
Tradycyjna Kuchniapatelni. Połowa porcji to dla mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini) Bardzo polecam ! Przepis podaję za Anią Chleb toskański przepis z tej strony – klik
Stare Garynaszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin w lodówce. Jest wtedy
Full Smakuzebrowej (zielono-żółtej) skórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może
Weekendy w domu i ogrodziejaśniejsze niż w momencie wkładania do słoików. Kiedyś zrobiłam próbę tych jabłek z cynamonem. Nie polecam! Wyszły gorzkie. Lepiej dosypać cynamon tuż przed pieczeniem szarlotki. ------------ Podobne: Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodzieukładamy na grillu i zostawiamy, aż skórka całkowicie sczernieje. Czas pieczenia zależy od stopnia rozgrzania grilla. Następnie skórkę banana rozcinamy a ciepłe owoce posypujemy cynamonem i polewamy odrobiną sosu czekoladowego. Podajemy najlepiej z lodami waniliowymi. Banany można również wyjąć ze skórek i bezpośrednio ułożyć na talerzu. Smacznego
Kolizje Smakówjakiś czas potrząsając garnkiem aby mule się przemieszały. Na sam koniec dodajemy świeżą posiekaną pietruszkę i wszystko potrząsamy. Mule idealnie smakują ze świeżą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie. Smacznego
Niezły Młynekwszystko mieszamy. Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso
Taste TherapyNaan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni
codojedzeniaodcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem posypujemy orzechami lub pestkami i dekorujemy listkami szałwii
Mango Papajatylko w sezonie pojawiają się świeże kurki, od razu lądują w mojej kuchni a następnie na talerze - i to w różnych postaciach. Oprócz klasyków, jak sos kurkowy czy jajecznica z kurkami, od czasu do czasu przygotowuję tarty. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło
Milion Smakówpieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko
codojedzenia