cukier i sok dobrze wymieszać . 2 . Warzywa umyć . pomidor i ogórek pokroić w pół talarki , Fetę w kostkę ,szczypior drobno. 3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem . 4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem
Eli GotowanieDusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można podprawić śmietana lub jogurtem . Wersja tu przedstawiona jest bez podprawiania
Eli Gotowaniekasza będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba doprawić . - Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy kolor z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro
Eli GotowanieCoś szybkiego i coś łatwego na kanapkę . Nie znam łatwiejszego smarowidła kanapkowego . Składniki 2 jajka 1 puszka śledzi w sosie pomidorowym 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy ostrej pieprz do smaku sól ( nie koniecznie ponieważ śledzie są słone) Wykonanie - Ugotować jajka - Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać . - Do miseczki przełożyć
Eli Gotowaniesmażyć z obydwu stron na zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli GotowanieKłaść na rozgrzaną patelnie stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem . Pieczarka to nie tylko walor smakowy ale również leczniczy. Nie dawno trafiłam na artykuł z którego dowiedziałam się , że ten niepozorny grzybek zawiera spore ilości
Eli GotowanieLubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól
Eli Gotowaniewykałaczką. - Obsmażyć z każdej strony - Do podsmażonych schabowych dodać pokrojone pieczarki ,cebule ,seler - Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut. - Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania . Podawać z makaronem ,ryżem lub kasą i koniecznie surówka
Eli Gotowanieproszek do pieczenia i mąkę, dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, kłaść po 2-3 łyżki na placek. Można podawać z cukrem na słodko lub na wytrawnie z sosem pieczarkowym lub na wzór "niedźwiedziego jadła" z gulaszem wieprzowym i startym, żółtym serem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto 1 łyżka białego wina świeże maliny/truskawki, mus lub sos owocowy Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie rozciąć laseczkę wanilii wzdłuż i końcem noża wyskrobać ziarenka. Śmietankę wraz z mlekiem
Przepysznik - BLW i nie tylkopłatków migdałowych, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Z wierzchu również można posypać płatkami i jeśli ktoś lubuje się w dużej ilości czekolady, można jeszcze wierzch polać sosem czekoladowym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopodstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja słodka z serkiem śmietankowym i dżemem truskawkowym zaserwowana małej Tosi oraz wersja z pieczonym kurczakiem, startym żółtym serem i sosem czosnkowym, zaserwowana małżonkowi, który bez mięsa obiadu sobie nie wyobraża. Naleśniki Gordon'a Ramsay'a 300ml mleka 2 jajka 125g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła Mleko z jajkami zmiksować
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka skondensowanego słodzonego ozdoby (u nas migdałowe i czekoladowe jajeczka, ale równie dobrze zdadzą egzamin migdały, suszone owoce, wiórki kokosowe i sos czekoladowy) Mąkę przesiać i wrzucić do niej masło, posiekać, dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć
Przepysznik - BLW i nie tylkotuńczykiem i szpinakiem (około 4 porcje) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 1 szklanka ryżu basmati 2 szklanki bulionu 400 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 120 g (około 1/2 szklanki) suszonych pomidorów 200 g sera mozzarella 50 g parmezanu 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka Szpinak wrzucić do garnka, rozmrozić i odparować
Przepysznik - BLW i nie tylko