gotować kaszę jaglaną na garnki. Paprykarz z kaszy jaglanej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 marchewki pietruszka cebula passata albo pomidory krojone z kartonika 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrego sosu sojowego łyżka oliwy z oliwek przyprawy (łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki chili, pieprz ziołowy, łyżka majeranku) Kaszę jaglaną trzeba przed gotowaniem przepłukać na sicie pod zimną wodą, a następnie przelać
Przepysznik - BLW i nie tylkolubi słodszą kapustę), dokładnie wymieszać. Wierzch kapusty oprószyć dwoma łyżkami mąki pszennej, szybko i dokładnie wymieszać i zagotować podkręciwszy nieco ogień, żeby wszystko razem zgęstniało. Stworzy się bardzo fajny sos. Na koniec wrzucić pokrojony pęczek koperku. Gotować przez chwilę, po czym wyłączyć i odstawić, żeby się "przegryzła" i nabrała odpowiedniego smaku. Podawać jako dodatek do obiadu, najlepiej komponuje się
Przepysznik - BLW i nie tylkowąską stróżką wlać rozpuszczony tłuszcz. Smażyć cienkie naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej dowolnym tłuszczem, z każdej strony na złoty kolor. Każdego naleśnika wysmarować farszem i zwinąć w rulon, polać sosem i zajadać. Nam najbardziej smakują, jak farsz nałożymy na gorącego naleśnika prosto z patelni. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkonieco przydługi wstęp, zapraszam na jakże prosty i oczywisty przy tej okazji przepis na zupę ze świeżych pomidorów. Teraz jest czas na pomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela
Przepysznik - BLW i nie tylkomięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole. Skłądniki; 1 kg żeberek wieprzowych 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula Marynata; pół szklanki sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół szkl. wody sól, pieprz, 3 łyzki miodu Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.olejem i układamy szparagi aby na siebie nie nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy do zrumienienia około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło z ulubionym sosem lub bez. Ja wybrałam białe szparagi ,ponieważ tylko takie dostałam w sklepie ale zielone oczywiście także mogą być. Tylko jedna wskazówka; kiedy obieramy białe szparagi robimy
Radość kipiąca uśmiechem.przypieka a na wierzchu nadal mamy płynne jajka wtedy na kilka minut wkłądamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Chwile studzimy i podajemy. Można polac ketchupem lub swoim ulubionym sosem. Smacznego! zróbcie jak najszybciej bo sezon na szparagi już powoli dobiega końca
Radość kipiąca uśmiechem.dodac jajka, majonez i mąke. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka wtedy dodajemy jeszcze mąki. Wykładamy na patelnie i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem chrzanowym lub majonezowym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy gałązki rozmarynu i zalewamy ok 50 ml. wody. Przykrywamy i pieczemy w 180C do miekkosci czyli około 1 godz. Powstały sos można zlac i zagescic mąką a następnie polac nim pokrojone w plastry mięso. Podawać do pieczywa lub po prostu jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mocno solne śledzie lubicie) Cebule w kostke, można zostawić kilka plasterków do dekoracji. Ogórki również kroimy w kostke. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i mieszamy delikatnie z sosem majonezowo - musztardowym. Doprawiamy do smaku. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.hiszpańskiego, gdzie kupiłam mnóstwo cudownych produktów, od chorizo zaczynając na owczym serze kończąc. Przedstawiam więc szybką i łatwą alla carbonarę, z pysznym podrumienionym chorizo, sezonową fasolką szparagową w jajecznym sosie z serem Manchego, który można zamienić na inny ulubiony ser żółty. Doskonały pomysł na obiad dla zabieganych lub dzieciatych (z dedykacją dla Izabeli:)), gdyż jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Polecam
karmelowytortilli, 3 łyżeczki musztardy Sarepskiej, 4 łyżki majonezu, 16 plastrów szynki, 8 plastrów sera, garść posiekanej natki pietruszki, olej lub oliwa Wykonanie: Musztardę mieszamy razem z majonezem. Gotowym sosem smarujemy placki tortilli następnie posypujemy natką pietruszki. Na każdą tortillę układamy 4 plastry szynki i 2 plastry sera. Zwijamy w rulonik. Na wierzchu smarujemy oliwą lub olejem. Zapiekamy w piekarniku
Passion of CookingPomysł na szybkie smarowidło kanapkowe, do tego zdrowe i "niewymagające"? Tak jest- twaróg z dodatkami. Składniki -twaróg -puszka ryby w sosie pomidorowym -kilka suszonych pomidorów -sól i pieprz do smaku Z podanym składników utrzeć pastę, ja włożyłam wszystko do robota i tak w niecałą minutkę miałam zdrową i pyszną pastę na kanapki. W miseczce od PORCELANA BOGUCICE prezentuje się smacznie
Z Kuchni Do Kuchnimałym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Blaty bezowe
https:KKuchniaMniamzdecydowanie wolę te świeże, zwłaszcza teraz, kiedy są najsmaczniejsze. Trzeba tylko chwilę poczekać, aż woda z pomidorów nieco odparuje, choć może warto odrobinę jej zostawić – powstanie wówczas aromatyczny sos do maczania chleba. Składniki: 2/3 szklanki czerwonej/zielonej/czarnej soczewicy 3 średnie pomidory 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy odrobina soli do smaku mały pęczek natki pietruszki Soczewicę ugotuj według
Roślinna - blog wegański