Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Najlepsze gołąbki robiła moja mama...Moje nie są złe, ale jakoś tak z sentymentem wracam do tamtych gołąbków...Może dlatego, że tamte były podstawione pod nos, a swoje trzeba samemu zrobić :) Powiem szczerze, nie lubię robić gołąbków, ale uwielbiam je jeść. Pociesza mnie tylko to, że gotując cały garnek gołąbków, mam spokój
na moim stole...minut aż kurki zmiękną, mieszać co chwilę, dodać połowę mleka, doprawić do smaku i mieszać aż mleko zredukuje się do połowy, czynność powtórzyć z druga połową mleka. Gotowy sos wymieszać z makaronem i oliwą i rozkoszować się smakiem
greenscarfukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny i nieskomplikowany sposób przyrządzić tę śmietankę w domu to po co marnować pieniążki? W dodatku domowy
Be Fit Be Strongm4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz
ClauditteMissCookingłódeczki. W miseczkach układamy listki szpinaku, bób i jajka. W osobnej misce mieszamy jogurt, majonez i doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i czosnkiem granulowanym. Ułożone składniki polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem i posiekanym drobno koperkiem. Schładzamy całość w lodówce. Na zimno jest dużo smaczniejsza;) Pycha
Lawendowe Niebowrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem. Majonez połączyć z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Źródło: margarytka.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniJedną taką porcję zjedliśmy na pół, więc nie najedliśmy się bardzo, ale możliwe, że niektórym mogło by to w zupełności wystarczyć. Na dokładkę wzięliśmy American Burgera (marynowany tempeh, sos bbq, masło orzechowe, sojonez, ogórek). Mamy do wyboru dwa rodzaje bułek - pełnoziarnistą i białą. My wybraliśmy pełnoziarnistą. Burger był przepyszny, bułka również. Marynowany tempeh jedliśmy pierwszy raz w burgerze
Bananowe Polekuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych marchewek
Apetyczna babeczkaDziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie
Pyry na Gazczasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do przesmażonych pomidorów dodajemy serek ricotta. Przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, chilli i posiekaną bazylią. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Porcje makaronu wykładamy na talerze i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca i płatkami parmezanu. Smacznego
kulinarnyJapokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy wymieszać ze sobą. W kubku majonez zmieszać z podobną ilością soku z ananasa, doprawić pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sałatkę najlepiej podać schłodzoną w lodówce, choć nie jest to konieczne :) Kolejny raz polecam bulgur, bo to smaczna delikatna kasza, która przy okazji
Trzeci talerzPlacuszki przygotujesz wg tego przepisu . Dodaj do ciasta jeszcze ok. 50-100 g startego wędzonego żółtego sera. Jedzone z sałatą i sosem czosnkowym (jogurt naturalny + czosnek + zioła + sól + pieprz). Niestety po ostatniej wizycie w Vegusie , trochę się rozczarowałam. Nie chodzi o jedzenie (bo to jest bardzo smaczne), ale o obsługę. Wiem, że kelnerki pracują tu jak mrówki, więc chyba trafiliśmy
Qlinarnie i Qlinarniewodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji: Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy Matejki
Qlinarnie i QlinarnieSzybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej panierka panko, którą bez problemu można już kupić w sklepach z asortymentem egzotycznym lub w dużych hipermarketach. Dzięki niej mięso jest bardzo chrupiące. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Niewielkie placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem mięsnym lub czosnkowym. (Inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenia