sosy - 72734 przepisów (strona:3468/4849)

Nadziewana pieczeń wołowa 139

smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam solą i pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 180

całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150  gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie

Smaki Ewy
Nuggetsy – czyli mini kotleciki z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 210

kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki ( takie jakie chcemy ), przyprawiamy solą i pieprzem, papryką. Płatki kukurydziane rozkruszamy

Smaki Ewy
Pieczona papryka po portugalsku 185

czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek nakładamy filecik anchois i zawijamy w rulonik. Układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do lodówki na 3 -4 godziny. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pikantna sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pieczarkami i papryką 224

futerko. Dzięki temu mogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili

Smaki Ewy
Kurczak pieczony na butelce z piwem 148

minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie przyrumienić kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i przykryć  folią aby upiekły się w sosie z kurczaka. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami 209

która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu  pyszne. Dzisiaj proponuję faszerowane. Ale będzie jajeczna rozpusta! Już się cieszę! Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz kolorowy 2 gałązki natki pietruszki 1-2 rzodkiewek Wykonanie: Oliwki, ogórka i pietruszkę bardzo drobno siekamy

Smaki Ewy
Karczma „Sielska Zagroda” – kuchenna rewolucja w Nowym Dworze Gdańskim 235

tylko ją gdzieś znajdzie – tu znalazł, ale tylko w karcie. Zapoznani wcześniej z propozycjami Pani Gessler na przystawkę poprosiliśmy o carpaccio z kaczki. Owszem, smaczne, ale grubo krojone i sos malinowy z  niego uciekł ( w zamian był tam uniwersalny dżem o nieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się

Smaki Ewy
Ziemniaczki zasmażane z suszonymi pomidorami i selerem naciowym 147

Kolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą one nie tylko efektowne ale i smaczne. Składniki: Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków Kilka suszonych pomidorów z oleju Kilka gałązek selera naciowego 2 ząbki czosnku Oliwa spod pomidorów Wykonanie: Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy

Smaki Ewy
Szparagi zielone z masłem i nutą czosnku 235

zielonych szparagów. Odłamujemy z nich tylko same dolne końcówki ( po zgięciu same doskonale wiedzą gdzie się odłamać ok 2 cm ). Końcówki pozostawiamy, później wykorzystamy je do innej potrawy, do sosu. Szparagi myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła i cukru do miękkości ( w tym momencie możemy użyć masła zwykłego ), główki powyżej poziomu wody. Na patelni z klarowanym masłem

Smaki Ewy
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 192

specjalność regionu Walencji, w którym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji z homarem. Czekając na ucztę zajadaliśmy się podanymi jako starter ciepłymi bułeczkami z 3-ma rodzajami sosów - najsmaczniejszy był czosnkowy i  pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i dymką 195

plastry około 1 cm. Cebulę ze szczypiorem drobno siekamy, ogórki kroimy w większą kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W misce układamy ziemniaki, smarujemy sosem, posypujemy ogórkami i cebulą dymką. Ponownie układamy ziemniaki i tak do zużycia wszystkich składników. Na koniec dodatkowo dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 201

mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy koperkiem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Zupa porowo – szparagowa 157

wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek (  te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 234

drugie dania nie czekaliśmy długo – i to kolejna zaleta tego miejsca. Zamówienia trafiają na stół naprawdę w dobrym czasie. Moje drugie danie to poliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami

Smaki Ewy