sosy - 72734 przepisów (strona:3237/4849)

Cukinia w cieście 204

dodaniu sody maczamy plastry cukinii w cieście i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone plastry cukinii odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem czosnkowo-jogurtowym z koperkiem. Smacznego! The post Cukinia w cieście appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bulgur salad & Halloumi 233

serze odbiją się paski grilla. Zdejmujemy ser z patelni i układamy go na sałatce wraz z połówkami pomidorków koktajlowych. Doprawiamy pieprzem i natką pietruszki. Możemy też całość polać sosem winegret. The post Bulgur salad & Halloumi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab faszerowany jajecznicą 186

włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret. The post Schab faszerowany jajecznicą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frytki z piekarnika 191

złoty kolor i będą odpowiednio chrupkie. Jeśli chcemy, by końcówki frytek były bardziej przyrumienione na 5 minut włączamy termoobieg ( podwyższy temp. pieczenia o ok. 20 stopni). Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowo- jogurtowym lub z keczupem, majonezem, z tym co lubimy 🙂 Frytki zostały podane do wieprzowiny z piekarnika o smaku shawarmy . The post Frytki z piekarnika appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności 279

dodatek do dań, trzeba się przygotować na ok. 10 godzin suszenia, ale efekt końcowy w postaci proszku sprawdzi się jako dodatek smakowy do gorących dań, czy też dipów i sosów sałatkowych. Składniki: 4 duże cebule 1 główka czosnku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy na pół, a następnie wraz z czosnkiem kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikanta pasta chili 253

Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 262

jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (1000 pomysłów, jedna Lubella) 237

paseczki suszone pomidory i żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażę wszystko razem. Na sam koniec dodaję serek mascarpone i podgrzewam delikatnie, aż utworzy się aksamitny sos. Wtedy dodaję makaron, mieszam do połączenia. Na talerzu dekoruję posiekaną świeżą bazylią. Smacznego

babka w formie
DIETETYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS 198

rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników.  Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko ( opcjonalnie). Jeść, jeść, jeść

pieprzny smaczek
Kotleciki z zielonego groszku 160

wyglądają obłędnie! Można je sprzedać dzieciom np. jako burgery Shreka;) Są delikatne w smaku i w konsystencji i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie wyrazistego sosu pomidorowego albo curry. Składniki: 350-400 g mrożonego zielonego groszku 2/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych nie górskich) 1 jajko 2-3 małe dymki (biała część) sól, pieprz 1 łyżka

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka à la Musaka 248

wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu i zmniejszamy ogień do minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy. * * Przepis powstał dla Magazynu Kocioł

Food Square
41 przepisów na dania jednogarnkowe 365

jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa

Moja smaczna kuchnia
Makaron z wędzoną makrelą 242

wody w której gotował się makaron. Gdy cebulka zmięknie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Dodać też ugotowany makaron. Patelnię cały czas trzymać na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje i połączy się z makaronem. Aby całość nie była zbyt sucha podlać odrobiną wody w której gotował się makaron. Posypać natką pietruszki, wymieszać i można podawać. Przepis bierze udział

Monia miesza i gotuje
Co warto kupić w Lidlu 156

tzatziki robi się w domu. Jeśli jednak i na to brakuje czasu, a chcecie mieć fajny dodatek do pieczonych ziemniakó w , czy  kotlecików z cukinii polecam wypróbować powyższy sos. Produkt jest tani co zachęca, aby chociaż raz po niego sięgnąć. Tzatziki są dostępne podczas tygodnia greckiego, ale często można je spotkać już po zakończeniu akcji tematycznej.   Skład: jogurt

Bez Cebuli
Spaghetti alla puttanesca 150

czosnek i chili. 4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Ostatnie na patelni lądują pomidory. Całość gotujemy, aż utworzy się zwarty sos, a anchois zupełnie się rozpadną (ok. 7 minut). SMACZNEGO

Bez Cebuli