sosy - 72734 przepisów (strona:3242/4849)

“Fotografia smaku” – recenzja 155

się przepyszne. Januszowi trzeba natomiast przyznać, że teksty są napisane bardzo dobrze, pięknym językiem polskim, gdzie kisz magicznie zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę

Ugotowane pozamiatane
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM 285

Dziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na ciepło. Niezwykle sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów

Ostra na Słodko
Puree z dyni 168

Puree z dyni można zrobić bardzo łatwo. Osobiście robię je od razu w dużej ilości i mrożę w pojemnikach i woreczkach. Takie gotowe puree można wykorzystać do ciast, zup, sosów, dań dla niemowlaków itp. SKŁADNIKI dynia - ilość wedle uznania WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć

Passions hobbies life
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 200

Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz - wszystko zagotowujemy. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu i mieszamy z sosem.  Smacznego

Taste Therapy
Potrawka z zielonej soczewicy 198

każdej, jeśli chcemy wersję łagodną nie dodajemy chilli.)  6. Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem, podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy.  7. Potrawka gotowa.  Smacznego

Mój pomysł na
Pytt i panna 373

Można je podsmażyć na patelni albo tak jak ja upiec w piekarniku. Najlepsze do datki do tego dania? Oczywiście te tradycyjne czyli jajko sadzone i buraczki! Świetnie pasuje też sos czosnkowy. Kiełbasę można też zastąpić dowolnym mięsem drobno pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki * 4 listki

Mohiella
Zupa serowo - cebulowa. 194

się bardziej zeszklić. Co chwilę mieszaj zawartość w garnku. Po około 8 do 10 minut, całość podlej winem i dodaj miód. Dalej gotuj, tak aby cały alkohol odparował, a sosie pozostał aromat. Dodajemy ser i wodę. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy. Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą

SMYKWKUCHNI
Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym 187

roku udało mi się trochę zapełnić piwnicę pomidorowymi przetworami. Obok sprawdzonej pomaroli wypróbowałam też ketchup z dodatkiem papryki i octu z czerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów . Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii

FitKot
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 266

minut przed zakończeniem pieczenia jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem placek delikatnie ostudzić i podawać z sosem jogurtowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe placuszki z serem i kurczakiem 173

rozgrzewamy olej,łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor. Usmażone placuszki układamy na papierze by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Podajemy na ciepło. Wybornie smakują polane sosem czosnkowym. Polecam również placuszki z cukinii w tej wersji: http://elka72.bloog.pl/id,342246693,title,Placuszki-z-cukinii,index.html

Kolorowa kuchnia Elki
Makaronowa sałatka ze świeżym ogórkiem 180

obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć z resztą składników. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki aby dobrze przeszła smakiem czosnku. Polecam również inną sałatkę z użyciem

Kolorowa kuchnia Elki
Pasta z tuńczyka i selera naciowego 191

się znudzą wędliny i sery możemy zrobić sobie taką smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy otworzyć puszkę z tuńczykiem,dorzucić kilka dodatków i pasta gotowa. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać ze skorupek

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki drobiowe z cukinią i kurkami 221

kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki,smażyć do lekkiego przyrumienienia,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Część kurek zostawić do nadziania roladek,resztę odłożyć do sosu. Na każdym płacie mi ę sa ułożyć plas terek s er a,pasek cukinii i łyżkę podsmażonych kurek. Zwinąć ciasno roladki i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić pozostałe masło,ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 317

Prosta,bardzo sycąca sałatka ziemniaczana z dodatkiem tuńczyka  5 ugotowanych ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę,tuńczyka odsączyć z zalewy,cebulę i por drobno posiekać. Zmieszać wszystkie składniki,dodać majonez,przyprawić do smaku solą

Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem 201

pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo

Kolorowa kuchnia Elki