sosy - 72734 przepisów (strona:3244/4849)

Dietetyczny pasztet z kurczaka 204

zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego.  Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka -  mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek

Codziennik Kuchenny
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 221

garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze  jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało. Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem. Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 229

wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa

Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 254

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula

Codziennik Kuchenny
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 166

dodać natkę pietruszki, tymianek, lubczyk i gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Po zakończeniu gotowania dodać przekrojone na pół ząbki czosnku i przyprawiam do smaku solą lub jasnym sosem sojowym.  Jeśli po ugotowaniu bulion wyda się Wam zbyt słony trzeba dodać ciepłej, przegotowanej wody. Ugotowany bulion pozostawić wraz z warzywami do wystygnięcia. Następnie wyjąć

Codziennik Kuchenny
Pieczony łosoś w posypce z curry 217

curry z młynka.  Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi) 1-2 szczypty soli kawałek cytryny (do skropienia sokiem  łososia po upieczeniu) Przygotowanie

Codziennik Kuchenny
Biała kiełbasa pieczona w cydrze 175

składników dania był spontanicznym eksperymentem;) Kiełbaski mimo, że ładnie się zrumieniły pozostały soczyste w środku. Cebula i jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos.  Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule 2 twarde jabłka ok. 0,5 litra cydru 1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 łyżeczka majeranku (lub więcej) 2 szczypty

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 207

mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula

Codziennik Kuchenny
Szaszłyki z łososia 215

jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków. Składniki: 40 dkg łososia (płat ze skórą) 1 duża papryka garść pomidorków koktajlowych liście pora lub cienki, młody por Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszą pęczak 228

niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować smak sałatki wybierając 1-2 wyraziste składniki (u mnie suszone pomidory i oliwki), coś chrupiącego (świeży ogórek) i dodatek ziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany

Codziennik Kuchenny
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 187

ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili w proszku 3,5 szkl. wody 1/2 łyżka oleju 1/2  łyżki oleju sezamowego 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 czubata łyżeczka cukru 20 dkg tofu naturalnego 2 cienkie dymki ze szczypiorkiem Przygotowanie: Boczek pokroić na kawałki, czosnek na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć boczek

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 204

skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4  szkl . kwaśnej

Codziennik Kuchenny
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 288

Szakszuka, to danie kuchni  marokańskiej, egipskiej,  tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej,  to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.  Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.  Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte

Codziennik Kuchenny
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 224

chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.  Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Składniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa

Codziennik Kuchenny
Sałatka z młodych ziemniaków 203

paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego

Codziennik Kuchenny