sosy - 72734 przepisów (strona:3234/4849)

Kebabki nie tylko na grilla 198

mniej więcej tej samej wielkości. Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i sosem czosnkowym

W garach u Gosi
Szybki kurczak w kremowym sosie 195

Sezon na świeże pomidory trwa więc to idealna pora na ten szybki obiad. Pyszny kurczak w aromatycznym kremowym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

W garach u Gosi
Makaron domowy 217

zależności jaki makaron chcemy uzyskać.   Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy . Domowy makaron idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów

W garach u Gosi
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem 323

gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem

W garach u Gosi
Rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią 211

paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem

W garach u Gosi
Pomysł na… placki dyniowe 4 sery 147

sera edamskiego 100 g sera feta 50 g parmezanu 1 jajko opcjonalnie 150 g mielonego mięsa drobiowego sól, zmielony liść laurowy i nasiona kolendry do podania: natka pietruszki i sos czosnkowy (jogurt+tarty czosnek+siekany koperek+sól) Wszystkie składniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły. Z masy formujemy w dłoni

Kucharzyca
Fasola po bretońsku według Smacznej Pyzy 216

świecie gotuje się dania z fasoli. Myślę, że pochodzenie tej potrawy nie ma większego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Ważne jest to, że my fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową . Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam

Smaczna Pyza
Kopytka z zasmażaną śmietaną 170

momentu gdy zacznie się zbrylać i powstanie masło z zasmażką, czyli śmietanką się  całkowicie zetnie.  Gdy wypłyną (po minucie, dwóch) wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy sosem

vaniliowoczekoladowa
roladki z piersi kurczaka... 196

każdej strony wsypać pokrojoną w piórka cebulę, wlać przyprawę w płynie, wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut roladki przełożyć na talerz, wywar blenderem zmiksować na smaczny sos, podawać z czym sie lubi - roladki są szybkie, smaczne aromatyczne...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym. 121

chwilkę na patelni z każdej strony. Następnie wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego :) #Ambition

Moje-pitraszenie
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 157

cukrem i gotujemy ok. 15 minut. Potem dorzucamy jabłka, rodzynki, ekstrakty i cynamon. Gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy łyżkę masła i gotujemy, aż owoce zmiękną, a z cukru powstanie sos (może to potrwać ok. 10-20 minut). Lekko studzimy i dodajemy orzechy.  Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania (można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy

Mania Wypiekania
Tradycyjna sałatka jarzynowa 246

sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej, wypartą przez sałatki polewane lekkim sosem winegret lub samą oliwą. Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia praktyczno-techniczne

Posadzone i zjedzone
Dania z jajem na codzień- czyli 23 jajeczne przepisy 215

brokułowa z jajkami 9. Pizza z jajeczną osłonką 10. Kotlety jajeczne z ryżem i szczypiorkiem 11. Zupa chlebowa z jajkiem w koszulce 12. Zapiekanka jajeczna 13. Jajka zapiekane w sosie chrzanowym 14. Muchomory- jajka nadziewane 15. Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu 16. Jajko sadzone w paprykowych obręczach 20. Jaja w marynacie 21. Jajko po karpacku 22. Jajo

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu! 212

pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem

Z miłości do słodkości
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 220

dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego

Moniki Smakołyki