sosy - 72734 przepisów (strona:3204/4849)

Udka w sosie własnym 205

Udka w sosie własnym to danie mojego dzieciństwa. Miękka skórka, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka. Proste i szybkie do przygotowania. Takie udka najlepiej smakują podane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi ). Zachęcam do przygotowania :) Składniki na porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej

Ugotować
Pulpety w sosie pomidorowym. 166

już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Śledzie pod pierzynką 211

łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego. Składniki: 4 filety śledziowe majonez/jogurt grecki/śmietana 4 jajka "O" ugotowane na twardo 2 cebule starty miękki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warsztaty kulinarne z LIDL Polska i Pawłem Małeckim. Nowa książka KUCHNIA POLSKA 174

prosty przepis, na ciasto ucierane na bazie masła; przepis jest też bazą do wypieków ciast np. z malinami czy jeżynami, owoce, które użyjemy to nasz wybór - Oponki serowe z sosem malinowym- to zdecydowanie mój powrót do lat dzieciństwa, bo takie oponki, przygotowywała również moja babcia - Piernik- niesamowicie wilgotny, aromatyczny i lekko ostry w smaku; zachwycił mnie całkowicie, a samo dekorowanie

SMYKWKUCHNI
MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 250

Cukinia ma wiele twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem  i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki: makaron 1 pierś z kurczaka 1 cebula ząbek czosnku 1 cukinia olej koperek śmietana 18% sól pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie:  Na niewielkiem ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z tuńczykiem i fasolą 187

użyłam mix sałat Fit&Easy , mają teraz nowe bardziej czytelne opakowania. Składniki: 1 opakowanie mix sałat Cool Fit&Easy 1 puszka czerwonej fasoli 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz 2 łyżki ziaren sezamu Sposób przygotowania: Tuńczyka i fasolę odsączamy z zalewy, obydwie papryki myjemy i usuwamy

Bajeczna Kuchnia
Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami 219

rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu. 4. Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając

Gotowanie...to proste !
Bistro La Cocotte 143

zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo

królestwo garów
Kuchnia Polska z Pawłem Małeckim, czyli słodkie warsztaty z Lidl 176

słodko" i wspólnie z innymi blogerami podziwiać fach znakomitego cukiernika Pawła Małeckiego. W kilkuosobowych grupach przygotowaliśmy trzy ciasta: Ciasto ucierane z jabłkami i kruszoną maślaną Oponki serowe z sosem malinowym Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą. Paweł Małecki zdradził nam kilka trików, które na pewno wykorzystam w kuchni, a także odpowiadał na wszystkie pytania, z uśmiechem pozował do zdjęć

Kuchnia Bon Appetit
Grzanki serowe z chorizzo 234

kroimy w plasterki - rozkładamy na ser. Całość posypujemy papryką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 7 minut - opcja grill 220 stopni. Gotowe zapiekanki posypujemy parmezanem i podajemy z ulubionym sosem. Uwaga: Jeżeli grzanki podajemy w formie przekąski to każdą bułkę kroimy na 4 części (przed zapiekaniem

Alutka-Gotuje
Domowa adżika 209

zmiksowałam. Wymieszałam i dodałam oliwę (jakieś 100 ml). Zgodnie z zaleceniami cioci zostawię w lodówce na tydzień i będę mieszać (potrząsać). Przechowujemy w lodówce albo w zimnej piwnicy. Sos możemy też pasteryzować, ale niestety straci trochę na smaku

Szybko Tanio Smacznie
Karkówka duszona z warzywami 271

papryką pod sam koniec duszenia. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody. Zobacz również: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Kuchcik gotuje
Sałatka na słodko z pomarańczą. 179

sitku. Śmietanę przyprawiamy cukrem do smaku i sokiem z limonki, mieszamy.  Do sałaty dodajemy, pokrojone pomidorki,orzechy słonecznik i na wierzchu układamy fileciki z pomarańczy, przed podaniem polewamy sosem jogurtowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili