sosy - 72734 przepisów (strona:3209/4849)

Surówka z rzodkwi i ogórka 169

obiedzie było ostatnio troszkę lata na przedwiośniu, a to za sprawą pysznej surówki z białej rzodkwi, ogórka i koperku w delikatnym jogurtowym sosie. Ta surówka zdecydowanie pachnie latem i świeżymi warzywami. Polecam, szczególnie gdy tęsknicie za latem, jak ja. Składniki: • 1 biała rzodkiew • 1 długi ogórek zielony • sól, pieprz

To co kocham
Sałatka z jajkami i tuńczykiem na krakersach 171

dość szybko znika ze stołu. Składniki: • 36 sztuk krakersów • 6 jajek ugotowanych na twardo • 100 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 2 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku Dekoracja • 5 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki • zielenina dowolna Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk

To co kocham
Placuszki ziemniaczano-serowe 167

recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim, a rodzinka jadła z  aksamitnym sosem pomidorowo-serowym. Składniki: • 2 szklanki puree ziemniaczanego • 1/2 szklanki groszku zielonego • 250 g sera białego kanapkowego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
Gofry belgijskie gryczane 195

trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jadłam lekko posypane cynamonem z dodatkiem sosu czekoladowego, ale wyśmienicie smakują same, bo aromat wanilii i słodkość cukru są już wystarczające. Mają być słodkie, ale dla mnie były zbyt słodkie

To co kocham
Rolada z indyka faszerowana brokułem 356

keksówki. • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut. • Po upieczeniu zdjąć obie folie i pokroić roladę w plastry. Rolada najlepiej smakuje z  sosem aksamitnym pomidorowym

To co kocham
Naleśniki z serem i truskawkami 149

Tradycyjne naleśniki z białym serem , tym razem z rodzynkami i z truskawkami. Truskawki są rozgniecione widelcem, ale można zmiksować je i wtedy powstanie sos do naleśników. Takie naleśniki najlepiej smakują o tej porze roku w sezonie truskawkowym. Składniki na 20 naleśników: • olej do smażenia naleśników • masło do odsmażenia

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 185

dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć

To co kocham
Smażona pierś kaczki z owocami 186

ósemki i wyciąć gniazda nasienne. • Jabłka wrzucić na tłuszcz po kaczce, lekko podsmażyć, dodać maliny i borówki. Chwilę poddusić, aż utworzy się owocowy sos

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 181

Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka

To co kocham
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i jabłkiem 182

Sałatka na przednówku czyli czym spiżarnia i lodówka bogata. Tak więc ziemniaki, jabłka i jajka w towarzystwie sosu chrzanowego wylądowały w salaterce. Zanim nowalijki zagoszczą w kuchni na dobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo • 5 jabłek

To co kocham
Pasta curry zielone 176

kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru – 2 łodygi trawy cytrynowej

To co kocham
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH 218

przygotowania. Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie. Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem. SKŁADNIKI: 24 krakersy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek korniszon 60 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu posiekany szczypiorek sól pieprz papryka mielona A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Pierogi z grzybami leśnymi. 193

kładziemy farsz, zaklejamy robimy falbankę lub inny wzór,  układamy pojedynczo na tacach -zamrażamy, przed podaniem gotujemy około 5-6 min. od wypłynięcia, podajemy smażone na masełku lub z sosem grzybowym

Kuchnia Beaty
Pasta tahini 209

zbyt sucha, to miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą

mojewypiekiinietylko
PIECZEŃ Z KURCZAKIEM 201

Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy  PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek

słodki bratek