skóry bób. • Poddusić ok. 8 minut. • Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować ok. 3 minut. • Ugotowany makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. • Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony
To co kochampaprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażonego kurczaka. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż kurczak zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno. Zalewę w sezonie paprykowym można zapasteryzować w słoikach
To co kochamfolii aluminiowej pozostawiony skórką do dołu. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 2 minuty. • Nałożyć lekko rozpuszczony ser do 4 pucharków, polać sosem malinowym, udekorować całymi malinami i posypać odrobiną pieprzu
To co kochampodsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany makaron dodać do przygotowanego sosu ragout i wymieszać. • Wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem. Danie pochodzi z warsztatów organizowanych przez portal Polska Gotuje
To co kochammakaron, barwiony naturalnie podarowali nam przyjaciele z Krakowa, a przywieźli go prosto z Sycylii. Długo się zastanawiałam, jak go podać, bo najlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: • 500 g makaronu kolorowego • 500 g sera mascarpone • 50 g sera żółtego • 1/2 opakowania szpinaku
To co kochamoliwę, podsmażyć pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i anchois. • Dodać brokuły i gotować ok. 4 minut, doprawić. • Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, wymieszać z sosem. • Wyłożyć na liście sałaty radicchio, posypać startym parmezanem. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych przez portal Polska Gotuje – Makarony
To co kochamJuż zapachniało wiosną, a tu znowu śnieg i zimno. Proponuję więc smacznego i rozgrzewającągo kurczaka w sosie curry z ananasem i morelami podanego z ryżem. Składniki na 2 porcje: • 2 udka kurczaka • 2 szalotki • 4 kółka ananasa • 8 sztuk moreli suszonych • 3/4 szklanki bulionu warzywnego • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1 puszka mleka
To co kochamWrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać. • Podawać posypany serem startym na tarce
To co kochampestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. • Podawać filet baramundi w sosie z ryżem. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna. Można ją kupić między innymi w Makro i Tesco
To co kochammajonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym • 5 ogórków konserwowych • 150 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić i oddzielić białka od żółtek
To co kochammieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze
To co kochamtymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego Czosnkowy • 4 ząbki czosnku • 4 łyżki czubate pestek dynii • 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: • Słoninę pokroić w paski i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach. • Wstawić do garnka i smażyć aż się rozpuści
To co kochampieprz do smaku Masa serowa • 2 łyżki startego sera żółtego • 1 łyżka majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Masa tuńczykowa • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym • 1 łyżeczka majonezu • rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa • gotowane żółtka z 2 jajek • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu • 1 łyżeczka koncentratu
To co kochamdołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 6. Sos jogurtowy 7. Pokruszone tortille w środku a wokół naczynia korona z trójkątów. Sałatkę trzymamy w lodówce kilka godzin, aby się przegryzła, a tortille wykładamy
To co kochamzimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny. • Zostawić do wystygnięcia w folii lub naczyniu. Nam najlepiej smakuje z sosem jabłkowym. Przepis jutro na blogu
To co kocham