sosy - 72734 przepisów (strona:2938/4849)

Zupa botwinka 2774

przecedzony rosół. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa

Kulinarne Przeboje
Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym 193

łyżki wody i dusimy na małym ogniu. Gdy zmięknie, dodajemy ocet i chili. Dusimy jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczonego kalafiora podajemy z sosem rabarbarowym. Smacznego :) Artykuł Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami 157

kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka.  W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i oliwę. Do miski wrzucamy kaszę, szparagi, cebulę i porwaną na kawałki rukolę. Wszystko zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i posypujemy listkami kolendry lub pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 207

rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek, czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można go podawać również do mięs. Nie warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie to prawdziwa przyjemność dla zdrowia ! Składniki

w mojej kuchni
Gulasz ze schabu 231

oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam

Blog z Apetytem
MAKARON Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ 214

minut. Na koniec dodaję posiekaną bazylię i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowy sos łączę z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące 341

idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na smażonego halibuta SKŁADNIKI 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm sól morska i pieprz cytrynowy do smaku sos z cytryny do skropienia ryby mąka pszenna do panierowania olej lub masło sklarowane do smażenia Przepis na smażonego halibuta PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte i osuszone dzwonka halibuta oprószamy ze wszystkich

Moja Książka Kucharska
Kotlety mielone z mozzarellą 280

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia i papryka po włosku 193

łyżki soku z cytryny sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA cukinie pokroić w podłużne plastry o grubości pół centymetra i opiec na patelni bez tłuszczu lub na grilu. cukinię polać sosem przygotowanym z oleju, czosnku i cytryny jak w przepisie  klik paprykę pokroić w paski o grubosci pół centymetra i udusić razem z czosnkiem i olejem z oliwek

zielonacukinka
stripsy jak z KFC - chrupiące kawałki kurczaka w panierce 342

kurczaka taki jak w KFC :) Zapraszam do wypróbowania. Idealny na obiad lub imprezowy wieczór. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :). Podajemy z ulubionymi dodatkami lub sosami :) Składniki: * filet z kurczaka 500 g * chili pieprz cayenne 1/2 łyżeczki * papryka słodka 1/2 łyżeczki * sól 1/2 łyżeczki Ciasto naleśnikowe: * jajko * mleko 1/4 szklanki * mąka 1/2 szklanki * chili pieprz cayenne

Kulinarne przygody
Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem brie 175

patelnię. Jeśli wolimy makaron odcedzić, wówczas zostawiamy trochę wody po gotującym się makaronie i dolewamy ją na patelnię). Mieszamy aż ser się rozpuści i wytworzy się z niego sos, który oblepi makaron. Podajemy gorące

My simple kitchen
Przepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce 172

głębokim , średnio rozgrzanym oleju , aż nabiorą złotego koloru . Po wyjęciu , układamy na papierowym ręczniku ,żeby odprowadzić nadmiar tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno , obie wersje smaczne Doskonałe z sosami , dipami , różnego rodzaju , do piwka , czy winka a także jako danie obiadowe Smacznego ! Artykuł Przepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
zapiekane szparagi z batatami i papryką 145

Sezon na szparagi się zaczął i można je już znaleźć w całkiem dobrej cenie. Postanowiłam zrobić je trochę w innej wersji, a przede wszystkim zdrowszej. Tym razem bez sosu i innych dodatków. Tylko odrobina oliwy i przyprawy. Idealnie na lekką kolację lub obiad.  Składniki: ok 10 szparagów 1 batat 1 papryka łyżka oliwy  przyprawy do smaku - zioła prowansalskie

Gotowanie z pasją
zapiekane szparagi z batatami i papryką 202

Sezon na szparagi się zaczął i można je już znaleźć w całkiem dobrej cenie. Postanowiłam zrobić je trochę w innej wersji, a przede wszystkim zdrowszej. Tym razem bez sosu i innych dodatków. Tylko odrobina oliwy i przyprawy. Idealnie na lekką kolację lub obiad.  Składniki: ok 10 szparagów 1 batat 1 papryka łyżka oliwy  przyprawy do smaku - zioła prowansalskie

Gotowanie z pasją