Zupa chwaścianka czyli dzikusy na zdrowie 188miastem zebrałam sporo dzikusów czyli dziko rosnących roślin jadalnych. Rosną sobie swobodnie na łąkach i w lasach. Można je wykorzystywać w kuchni do wielu smacznych dań np. zup, sosów czy zapiekanek. Chwaścianka to bardzo trafna nazwa dla tej zupy , bo przecież są w niej chwasty. Teraz, wiosną, są najbardziej soczyste i smaczne. Nie musicie za nie płacić więc ugotowanie zupy
Smaczna Pyza
Sos Pomidorowy na pizzę 142łyżki oleju 1-2 łyżeczki oregano sól pieprz cukier WYKONANIE: 1. Na oleju zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę. 2. Dodać passatę, dodać oregano, sol, pieprz i cukier. Gotować aż sos zgęstnieje
Dziś Ja gotuje
Roladki ze schabu, z pieczarkami 302listki laurowe, ziele angielskie, około 1 czubatej łyżeczki papryki słodkiej, pieprz oraz dolewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Roladki dusimy około 60 minut. W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą. Smacznego
Smak mojego domu
Skrzydełka w marynacie słodko-kwaśnej 150skrzydełek Marynata: -zioła prowansalskie -łyżka miodu -2 łyżki octu winnego -4 łyżki oleju -łyżka sosu sojowego -kilka ząbków czosnku -pieprz -sól Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie miksujemy. Polewamy skrzydełka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na min. godzinę w chłodne miejsce. Grillujemy często przekręcając i za każdym razem smarujemy pozostałą marynatą
Kulinarne przemyslenia
Suflet brokułowy 252stoi na przeszkodzie, żeby ugotować je specjalnie. Trzeba je tylko przed przyrządzeniem ostudzić, bo dodanie gorącego brokuła do ubitej piany spowoduje jej natychmiastowe klapnięcie. W rondelku przygotować sos beszamelowy. Podgrzać mleko z przyprawami i łyżką mąki, zagotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, chwilę jeszcze mieszać i trochę ostudzić. Dodać żółtka jajek i zimne różyczki brokuła, a także starty
Dietolog
Mięso mielone na patyku 217mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinka
Makaronowe krokiety 196Makaronowe krokiety to moją propozycja na smaczny obiad. Do tego proponuję surówkę z pora i Wasz ulubiony sos. Ja dałam czosnkowy. Krokiety można przygotować z makaronu, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Są syte, smaczne i szybkie do zrobienia. Jeśli przygotowaliście coś Państwo z moich przepisów, to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję
O kuchni z uczuciem
Bakłażany zapiekane z pomidorami i ciecierzycą 215wyschły. Do głębokiej patelni włożyć pomidory, dodać ciecierzycę (jeżeli była w zalewie, odsączyć) doprawić kminem, solą pieprzem i harissą. Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać parę minut aż sos lekko zgęstnieje - ok 5 min. Upieczone bakłażany wyjąć z piekarnika. Do naczynia w którym będziemy zapiekać przełożyć pomidory z cieciorką, na wierzchu położyć bakłażany (w jednej warstwie). Posypać miętą i bazylią
Stare Gary
Pizza z prosciutto, brokułami, kukurydzą i groszkiem 181wszystko kukurydzą i groszkiem, układamy mozzarellę, posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut lub na funkcji pizza ja taką posiadam Podaję z ketchupem i sosem czosnkowym (1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbka rozmiażdżonego czosnku, sól, pieprz) Artykuł Pizza z prosciutto, brokułami, kukurydzą i groszkiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl
Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja 212kiszonej kapusty, placka z jajkiem sadzonym, oraz z twarożkiem, bobem i rzodkiewką. Na pewno wypróbuję też placuszki jako dodatek do sałatki, słodkie placuszki z chałwą i borówkami, z sosem jagodowym, oraz dorayaki z fasolą na słodko. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne Autorka: Karolina Polkowska Wydawnictwo: Edgard Data premiery: 2018 Okładka: twarda Artykuł Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Ugotowane pozamiatane
Barolo i przepis na bocconcini z winem 196cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Artykuł Barolo i przepis na bocconcini z winem pochodzi
Ugotowane pozamiatane
Grillowana wątróbka w boczku 243plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Smażymy na rozgrzanym grillu kilka minut, aż boczek stanie się chrupiący a wątróbka upieczona w środku. I gotowe! Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych sosów, np. czosnkowego. Smacznego Artykuł Grillowana wątróbka w boczku pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem 206głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj mąkę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień. Bardzo energicznie mieszaj dolewając mleko. Gdy składniki się połączą (powinno to trwa ok 1 minuty). Zdejmij z ognia. Sos nie powinien mieć grudek. Szparagi przełóż do żaroodpornego naczynia, polej je beszamelem i posyp sezamem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po przyrządzeniu
365 dni dookoła kuchni
Duszone udka kurczaka z boczniakami 155każdej postaci smakuje wybornie. Tym razem proponujemy udka kurczaka w daniu jednogarnkowym, z boczniakami cytrynowymi. W początkowej fazie smażony jest na maśle, dzięki czemu nabiera delikatnego smaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego, maślanego smaku. Składniki 1 kg udek z kurczaka 2 łyżki masła 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 150 g boczniaków cytrynowych 700 g ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego
R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi w 25 minut 209lubię podawać tego samego obiadu przez kilka dni. I jeszcze jedno. Czasami może zdarzyć się, że gotowe kotlety okazały się przesolone. W takim przypadku można je wrzucić do sosu lub... zrobić z nich właśnie taką zapiekankę. Dodatki pozostawiam dla Was, kto co lubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam
Di gotuje