sosy - 72734 przepisów (strona:2877/4849)

Kulki jaglane z mozarellą 155

kaszy jaglanej, spróbujcie zrobić takie kulki z kaszy z mozarellą. Chrupiące z zewnątrz i delikatne, kremowe w środku. Idealne jako dodatek do mięs albo podane na przystawkę z ulubionymi sosami. Składniki: – 1 szklanka kaszy jaglanej – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki mąki kukurydzianej – sól i pieprz wg smaku Kaszę wypłukać bardzo dokładnie, ugotować i wystudzić. Mozarellę zetrzeć

Smaki Armine
Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem 163

dynię wyjąć z piekarnika, łyżką wydrążyć środek.. Pokroić go na małe kawałki i również dodać do kaszy. Sok z cytryny wymieszać z 2 łyżkami zalewy z pomidorów, polać sosem kaszę i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.  Tak przygotowanym farszem napełnić dynię i podawać

wyzwania kuchenne
Awokado burger 209

Ostatnio wszędzie widzę awokado burgery. Postanowiłam zrobić moją wersję tego popularnego burgera. Jest to super wege przepis (pomijając ser Halloumi, ale możemy zastąpić go grillowanym tofu, a sos curry jakimś innym wegańskim). To co spróbujecie go? Jest sycący, lekki a za razem pyszny! Polecam gorąco przepis! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Sałatka z makaronem z zupek chińskich 187

makaron. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do makaronu. Do jogurtu dodajemy: 1 łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę ketchupu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstały sos mieszamy z pozostałymi składnikami.  Sałatkę podaję udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. Proste, łatwe i przyjemne :) Smacznego! Sałatka z zupek chińskich

Przepis na Dzień Dobry
Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 164

więc spokojnie możecie je przygotować i spakować do pudełka na następny dzień.  Dodatki do bułeczek można dowolnie modyfikować, dodać więcej warzyw, wykorzystać inny rodzaj sera, pastę paprykową zastąpić sosem pomidorowym. Moja wersja jest bezmięsna, ale nie zaszkodzi także dodać dobrą wędlinę.  DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FETĄ I WARZYWAMI Z podanych składników wyszło 12 bułeczek Ciasto 250 g mąki pszennej

HealthyCreations
Batat faszerowany ciecierzycą i pomidorami 195

Bardzo aromatyczny batat podawany z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Batata umyć, wysuszyć i przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać batata z olejem, solą i pieprzem. Piec

Bullio
Surówka z sałatą lodową, ogórkami i koperkiem 574

Sałatę i koper drobno siekamy, ogórki kroimy w półplastry, cebulę w kostkę.  2. Mieszamy ze sobą musztardę, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz.  3. Powstałym sosem zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Niedzielny obiad w stylu fine dining 178

Smażyć na rozgrzanej patelni małe placki. Seler naciowy obrać i przy użyciu obieraczki pociąć w cienkie paski. Sałatę porwać na podłużne kawałki. W miseczce przy użyciu rózgi wymieszać składniki sosu. Przed samym podaniem dodać sałatę i selera do dressingu,i wymieszać i posypać prażonymi pestkami i sezamem. W garnku zagotować wodę i wstawić dorsza do garnka lub sitka do parowania

Ugotowane pozamiatane
Kaczka pieczona z jabłkami 212

Celsjusza . Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze 200 ° , a potem zmniejszamy do 170 ° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym w trakcie pieczeni sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 15 minut, aby mięso odpoczęło

Kulinarne przygody Gatity
Kaszotto z kurczakiem 183

bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Pamiętajmy o tym, że kaszę należy od czasu do czasu przemieszać i płyn powinien być prawie całkowicie wchłonięty przez kaszę, a ona dobrze ugotowana. Dodajemy kurczaka i warzywa i mieszamy

Delusional Trine
Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka 186

Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka Surówka z dyni z bakaliami kojarzy się z kuchnią kresową. Lekko słony, pikantny sos majonezowo-musztardowy i lekko słodka surowa dynia oraz   rodzynki i orzechy to połączenie, które przypadnie do gustu wielbicielom wschodniej kuchnia. Przepis pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Kolbuszowej. Na łamach Korso Kolbuszowskiego (nr 40/2018) udostępniły go panie

Trzeci talerz
Papryka Aleppo - co to jest 185

marynat, może być jednak traktowana jako zamiennik czerwonej ostrej papryki papryki.  Pieprz Aleppo można stosować do aromatyzowania oleju lub oliwy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju dipów i sosów sałatkowych, a także grillowanych mięs (zwłaszcza steków i filetów drobiowych), warzyw, ryb i kebabów. Paryka Aleppo jest także składnikiem wielu mieszanek przeprawowych m.in. takich jak pasta paprykowa muhammara i za'atar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata