sosy - 72734 przepisów (strona:2873/4849)

Gołąbki z kuskusem i cukinią 197

farsz był gorący i przeszedł wszystkimi smakami. Między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować. Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym  koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Moja propozycja to gołąbki z kremowymi pieczarkami, które roimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tuż przed samym podaniem łączymy ze słodką śmietanką

Moniki Smakołyki
Domowy burger wołowy 150

Zamiast jedzenia typu fast food, zdecydowanie wolę oddzielnie czuć smak burgera, dodanych składników i bułki, albo frytek. W gotowym hamburgerze trudno jest też mieć kontrolę nad dodanym do niego sosem, a to on czasami bywa niezłym zbiorem konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu. Dobry burger nie może być zbyt suchy, dlatego najlepszym mięsem jest to, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu

Kuchcik gotuje
Ciasto na pierogi 180

pierogi, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.  Gdy wypłyną w górę, gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem lub śmietaną czy sosem. Wszystko zależy od rodzaju nadzienia

Kulinarne przemyslenia
Krokiety z kapustą i grzybami 365

Zwinięte krokiety zanurzyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.  Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia

Kuchcik gotuje
Sałatka żółto-czosnkowa 253

czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Do garnuszka dajemy około 3 łyżki majonezu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Przygotowany sos mieszamy razem z pozostałymi składnikami

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z tortellini 406

Pyszna zapiekanka z pierożkami tortellini, papryką i fasolką szparagową oprószona serem żółtym i mozzarellą w sosie beszamelowym po prostu niebo w gębie! Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Zupa z czerwonej soczewcy 150

oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry  1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól,  sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez

Słodki Zakątek
Placki dyniowe z marchewką, ziemniakami i czarnuszką 191

mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kładziemy po porcji masy i smażymy na średnim ogniu z obu stron na mocno złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym

My simple kitchen
Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką 286

czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka lub naszych ulubionych pulpecików w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj ). Polecam Wam spróbować. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania surówki użyłam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska .   Składniki: pół główki czerwonej

Słodkie okruszki
Zapiekane jabłka i gruszki pod kruszonką 134

pokroić je na kawałki, posypać kruszonką i zapiec. Łyżeczki oblizywaliśmy wszyscy. Jako że hołduję prostym, nieskomplikowanym przepisom, ten przypadł mi do gustu szczególnie. Wersję elegantszą można zaserwować w towarzystwie sosu waniliowego – wtedy będzie raj! A jak przygotować takie zapiekane owoce?   Składniki 2 jabłka pokrojone na cienkie plasterki 1-2 gruszki garść żurawiny garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu

Raj dla Podniebienia
Kotlety z ziemniaków i żółtego sera 194

rumiano, do przekładania używałam szerokiej łopatki, łatwiej odchodziły od powierzchni patelni. Wyszło mi 7 kotlecików. Takie kotlety można świeżo podać tylko np, z zarumienioną cebulką, ewentualnie  z sosem pomidorowym lub grzybowym.                                     Smacznego

Proste Potrawy
Pyszne Kofty po polsku 128

podwyższona wilgotność korzystnie wpłynie na soczystość mięsa Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem do momentu aż szaszłyki pięknie się zrumienią . Serwujemy na gorąco z różnymi sosami , dipami . Na zimno, po zdjęciu z patyków , doskonale sprawdzą się jako składnik kanapek do pracy , czy szkoły Smacznego ! Artykuł Pyszne Kofty po polsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Skrzydełka w sosie 263

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i  smaczny obiad. Skrzydełka z kurczaka w sosie. Podałam je z ryżem. Jak zauważyliście na moim blogu znajdziecie mnóstwo dań mięsnych przygotowanych z różnych rodzai mięs. Drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, jagnięcina to wszystko w zakładce MIĘSA. Jeżeli zrobiliście  Państwo danie z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach

O kuchni z uczuciem
Żółty kurczak pieczony 153

piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. W międzyczasie dwa razy przewracam mięso i polewam powstałym sosem. Podaję gorące z dodatkami. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni