Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 171minut. Po 15-u minutach dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, śliwki pokrojone w drobną kostkę, sól oraz pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć do odparowania sosu (mi zajęło to 1,5 godziny). Podsmażone składniki wystudzić. Kiedy zimne, dodać dwa jajka i dobrze wymieszać. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą częścią
mecooks
Domowe mleko kokosowe 184warstwa tłuszczu, taka kokosowa śmietanka. Warto więc przed nalaniem wstrząsnąć butelkę lub podgrzać odrobinę, by tłuszcz kokosowy się rozpuścił. Można też wykorzystać taką śmietankę do innych celów, np. do sosu. W takiej sytuacji lepiej byłoby wystudzić domowe mleko kokosowe w innym niż butelka naczyniu, żeby ułatwić sobie zebranie śmietanki. Na zdrowie! Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu
Figa S-makiem
Warto spróbować – sałatka z kiełkami soi 251znudzą nam się po jednym dniu. Sięgajmy po dodatki Sałatki komponowane są na różne sposoby. Sałatki warzywne, owocowe, z mięsem, ryżem, makaronem. Bardzo pyszne z wszelkiego rodzaju lekkimi sosami, jogurtami, posypane koperkiem czy pietruszką. Sałatki z kiełkami soi , sałatki z sokiem z pomarańczy, cytryny, czy dzikim pieprzem. Każda godna uwagi i warta spróbowania. Należy bowiem pamiętać, że najważniejszym aspektem
sierotka maRysia w kuchni
Poledwiczki w sosie grzybowym 157Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki, lekko zgnieść
Kuchnia Beaty
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 198SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę. ZALEWA: Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki. SOS CURRY: Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy
Ostra na Słodko
Domowe mleko kokosowe 162warstwa tłuszczu, taka kokosowa śmietanka. Warto więc przed nalaniem wstrząsnąć butelkę lub podgrzać odrobinę, by tłuszcz kokosowy się rozpuścił. Można też wykorzystać taką śmietankę do innych celów, np. do sosu. W takiej sytuacji lepiej byłoby wystudzić domowe mleko kokosowe w innym niż butelka naczyniu, żeby ułatwić sobie zebranie śmietanki. Na zdrowie! Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu
Figa S-makiem
Salatka z tortellini 604Takie rzeczy rzadko jadamy, czyli proste sałatki z sosami majonezowymi, ale czasami i takich rzeczy się człowiekowi zachce. A córce szczególnie. Dlatego gdy kupiłam makaron tortellini postanowiła, że zrobi sałatkę na kolację. Pozostale składniki znalazła w lodówce, wymieszała i gotowe. Prosto, szybko i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Meksykańskie danie jednogarnkowe 333Błyskawiczne w przyrządzeniu pachnące świeżą kolendrą pikantne kawałki kurczaka w pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą podane z brązowym pełnoziarnistym ryżem to bardzo aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Składniki: 450g fileta z kurczaka pikantna przyprawa do kurczaka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200g brązowego pełnowartościowego ryżu 1 puszka krojonych pomidorów
Szalona Kuchnia Eweliny
Uda kurczaka z pieczonymi warzywami 167grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem i odwracam na drugi bok. Niezależnie od podanego czasu pieczenia sprawdźcie wcześniej czy mięso i warzywa są gotowe, moce i wielkości piekarników są różne. Podaję z posiekaną kapustą pekińską, oliwkami i vinegretem
Zasmakuj Kuchni
Przyjęcie na ostatnią chwilę – jak zorganizować? 295Polecam w szczególności: Imprezowe parówki w chrupiącym cieście, proste sałatki, domowe rafaello, pizze, krówkowe szyszki z popcornu, jabłkowe mini pączki, pączki serowe, faworki, chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami
Słodkie okruszki
Domowe mleko kokosowe 152warstwa tłuszczu, taka kokosowa śmietanka. Warto więc przed nalaniem wstrząsnąć butelkę lub podgrzać odrobinę, by tłuszcz kokosowy się rozpuścił. Można też wykorzystać taką śmietankę do innych celów, np. do sosu. W takiej sytuacji lepiej byłoby wystudzić domowe mleko kokosowe w innym niż butelka naczyniu, żeby ułatwić sobie zebranie śmietanki. Na zdrowie! Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu
Figa S-makiem
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 191Bardzo lubię kalafiora, takiego zwykłego z bułką tartą, ale tym razem zrobiłam w innej wersji. Bardzo mi smakowały, można podawać z surówką, warzywami lub jakimś sosem. Polecam Składniki: kalafior 100 g startego żółtego sera 2 jajka 3-4 łyżki natki, koperku lub pomieszać sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania Kalafiora podzielić
talerz przyjemności
PYSZNA ZUPA KALAFIOROWA - jak zrobić. 184surówka z selera << < pyszna zupa kalafiorowa, potrawka z kurczaka z warzywami z ryżem i sałatą rzymską<< < pyszna zupa kalafiorowa, pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i buraczki zasmażane<< < Smacznego :) Zupa kalafiorowa fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska
Domowy makaron 297makaronu do robota Kenwood Chef XL, co znacznie ułatwiło mi rozwałkowywanie ciasta. Możecie również ciasto wałkować w tradycyjny sposób, na stolnicy lub blacie kuchennym. Zobacz też: Makaron w sosie szpinakowym Makaron z bakłażanem i boczkiem Przepis na domowy makaron Drukuj przepis Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 mąki pszennej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oleju odrobina wody mąka
Kuchnia Bazylii