WARSZTATY CZEKOLADOWE W PRACOWNI CZEKOLADY E.WEDEL I PRZEPIS NA IDEALNY SUFLET 221haczyk i gdzie tkwi sekret idealnego przyrządzenia. Jak wysmarować formy do fondantów? Co zrobić, żeby suflet nie opadł? Jak upiec kremowy sernik? Jak idealnie roztopić czekoladę? Jak zrobić szybki sos do deserów? Jak przygotować pyszny spód do sernika na szybko? Te i wiele innych ciekawostek zdradzili prowadzący. Choć laikiem w słodkościach nie jestem to o wielu rzeczach nie wiedziałam
Ostra na Słodko
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 202kebab z kurczaka z warzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem słodko-wytrawnym Wtorek: Libański kebab z sałatką tabbouleh z kuskusem z kalafiora Środa: Północnoafrykańskie pulpeciki w pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami
Niedzielny kucharz
Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku 183naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec! Polecam. 1-1,2 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majeranku (płaskie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki tymianku 1,5 łyżeczki soli Dodatkowo: 5 liści laurowych 2 garście
Di gotuje
Czekoladowe ciasto "Błoto Mississippi" 184śmietanki 30 % i 100 gram gorzkiej czekolady 64% Masło, wodę, espresso i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku - podgrzewany aż składniki połączą się w gęsty sos. Odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ na wierzchu tworzył się ciemny kożuch mieszałam zawartość dość często. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do drugiego naczynia wybijamy jaja, wlewamy jogurt
AZgotuj!
Gulasz z boczniaków 163małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut. Gdy boczniaki będą all dente dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.Musi się delikatnie zredukować ( zagęścić). Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lu pieprzem, sos ma być lekko ostry.Podajemy z ziemniakami, kaszą lub bułką z czym wolicie. Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chili
Brukselka z jałowcem 159lekko nakroić na krzyż od strony głąba. Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion. Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Śledź w śmietanie, jabłkiem i cebulą 190należy pokroić w dzwonki. Majonez mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Aby owoce nie ciemniały szybko wrzucamy je do sosu śmietanowego. Doprawiamy do maku i wykładamy na śledzie. Całość posypałam nasionami chia. Smacznego
Słodki Zakątek
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 194pieprzu, układamy w brytfannie z dodatkiem masła i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika ( przykrywamy na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy odkryty oblewając co jakiś czas powstałym sosem ). Ps. do przegotowania schabu wykorzystałam nowości od AMBITION – Brytfannę owalną Taurus , posiadającą pokrywę o podwójnej funkcjonalności. Może ona służyć jako normalna pokrywka, ale również jako patelnia grillowa. Czegoś
Ostra na Słodko
Hash browns 189się w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy stało się daniem śniadaniowym w przydrożnych motelach. Dla mnie to kolejny ciekawy i prosty sposób przygotowania ziemniaków, który możemy podać z dowolnym sosem. Składniki: - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wody, żeby wypłukać skrobię. Mieszamy, wylewamy wodę i powtarzamy zabieg. Wrzucamy do durszlaka i czekamy
Kryzysowa Książka Kucharska
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 716talerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki – świetna będzie jako pieczeń podana na obiad w pierwszy dzień świąt, a po całkowitym schłodzeniu
Karo in the Kitchen
Buraczki do obiadu 346Przyznam Wam szczerze, że jako dziecko omijałam surówki z buraczków, teraz jest inaczej. Przygotowanie takich buraczków jest naprawdę proste. Taka surówka wspaniale smakuje do mielonego, kotletów i najróżniejszych mięsnych sosów. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mniejsze jabłko 1/2 czerwonej cebuli sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu) cukier do smaku (ilość
Słodkie okruszki
Quesadilla z kurczakiem, papryką i kukurydzą 201przy pomocy dużego talerza, który trzeba przyłożyć do patelni i sprawnym ruchem obrócić-następnie zsunąć z talerza na patelnię), smażymy kolejne 2 minuty. Kroimy jak pizze-podajemy z ulubionym sosem i sałatką
Kopystką po garach
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 378hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika
Karo in the Kitchen
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 304szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania z dodatkami. Ja wybrałam swój ukochany makaron czyli bucatini – ale ten sos równie dobrze, a może nawet wygodniej do jedzenia – będzie komponował się z makaronem krótkim – kolankami, kolankami z falbanką, świderkami i małymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu
Karo in the Kitchen