masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Grzyby oczyścić i opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki
KUCHNIA POLSKAząbki czosnku 2 puszki pomidorów po 400 g natka pietruszki puszka kukurydzy starta mozzarella 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 100-150 ml śmietanki 18% do zup i sosów sól pieprz chilli (ilość wedle uznania) starta mozzarella lub parmezan 1. Najpierw gotujemy bulion (u mnie na kościach z kurczaka). Pieczarki myjemy, kroimy w paseczki, cebulę kroimy w kostkę
kruche babeczkiwieprzowiny 100 g cienko krojonego boczku 100 g szynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno pietruszki Sól i pieprz do smaku
Niedzielny kucharzprzyjemnego smaku i aromatu. Takie polędwiczki świetnie się sprawdzą jako dietetyczny posiłek lub pokrojone w kostkę - jako składnik sałatki. Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około
Di gotujePewnie znacie już p esto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe z orzechami włoskimi. Świetne do makaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich , pesto z pieczonych buraków , pesto z pieczonej dyni oraz
Be Fit Be Strongsklepach pojawiają się kurki, wprost nie mogę się powstrzymać, by przemycić je w każdym możliwym daniu. Sos kurkowy do mięs, risotto z kurkami, grzanki oraz warzywa z podsmażonymi na maśle grzybami, czy makarony i zapiekanki. W każdym daniu muszą pojawić się kurki! Im więcej, tym lepiej! Dlatego postanowiłem wykorzystać je również do farszu na pierogi. Kurki połączyłem z kremowym serem
Food SquareSzynka upieczona w rękawie to smaczne danie obiadowe na ciepło, ale także schłodzona jako wędlina na kanapki. Smaczna, aromatyczna mięciutka, soczysta, ponieważ mięso piecze się we własnym wytworzonym sosie i nie wysycha. Natarta przyprawami, marynowała się kilka godzin i wyszła wręcz idealna :) Składniki: * ok. 1 kg szynki wieprzowej * 5-6 łyżek oleju * przyprawa pomidory z chili i oregano
Zrób to smacznieSzpinakowa propozycja na obiad. Makaron z sosem to doskonałe danie proste i na szybko. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego 1 pierś z kurczaka Ponadto: Makaron rurki lub swiderki sól olej woda Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę. Smażymy
Słodki Zakątekzrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Jeśli leczo jest zbyt gęste to w tym momencie dolewamy soku pomidorowego. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone
Leśny Zakątekwędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam ją dodać i do tych burgerów
Moja Delicjagorąco lub zostawiamy żeby wystygła . Wszystko zależy od tego czy ma to być danie obiadowe na ciepło , czy zimna przekąska – tapas do piwa . Doskonała z salsą lub jakimkolwiek sosem pomidorowym , choć czosnkowy ( nasz ulubiony ) też nie wydaje się profanacją . Smacznego ! Artykuł Tortilla z ziemniaków i cukinii , hiszpańskie tapas pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżydobrym towarzystwie – zapraszam!:) Ciasteczka kakaowe z sezamem Helio – pycha, polecam! SEZAM łuskany HELIO poleca się do wypieków, nie tylko słodkich, rozmaitych sałatek, wszelakich past, marynat, sosów czy ot tak! do wspólnego wieczoru SMACZNEGO, SŁODKIEGO, LENIWEGO I MIŁEGO DNIA
Zasmakuj Kuchnibyła za gęsta, dolać trochę więcej soku z pomarańczy. W razie potrzeby dosłodzić miodem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Hummus → Deser orzechowo-karmelowy
Oryginalny smakpatelni to upiekłam je w piekarniku, dzięki czemu pozbawiłam je dodatkowego tłuszczu, a i ten co był w środku się idealnie wytopił. Klopsiki są bardzo smaczne, a z dodatkiem sosu tzatziki stanowią idealny obiad. I bardziej zdrowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze dodać kapkę sosu krówkowego – takie małe rozpieszczenie podniebienia. Łapcie za te pyszne tosty! Składniki 1 jajko 4 kromki chleba tostowego 3 łyżki mleka 1 łyżka masła (do smażenia) szczypta soli szczypta cynamonu […] Artykuł Tosty francuskie na słodko
Pink Envelope