sosy - 72234 przepisów (strona:2861/4816)

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM, JARMUŻEM I PIECZARKAMI 112

Składniki: - makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (60 g) - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - tuńczyk w sosie własnym – ½ puszki (60 g) - jarmuż – 1 garść - masło klarowane– ½ łyżeczki (4 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę, pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym. Do tego dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Podsmażać jeszcze chwilę. W razie potrzeby podlewać

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Chroń jedzenie i oszczędzaj 156

kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża

Cztery Fajery
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 112

proporcje na dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz

Cztery Fajery
Idealne ciasto na pizzę 132

wyrośnięcia. Gotowego ciasta nie wałkujemy , ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką. Gotowy placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym

Cztery Fajery
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 186

opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy

Cztery Fajery
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 122

Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce "  ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z....  soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu

Cztery Fajery
Śledzie marynowane z imbirem 115

edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową (też pojawi się wkrótce na blogu) Poniżej oryginalny przepis na świąteczne ś ledzie marynowane z imbirem

Cztery Fajery
Wigilia Świętego Mikołaja 153

stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 233

kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu, a  kurczak w sosie curry był jednym z najpopularniejszych dań. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie tą samą potrawę przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało

Cztery Fajery
Schab z patelni 202

Składniki 4 plastry schabu bez kości pół puszki groszku sól, pieprz szczypta tymianku, rozarynu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na dowolne mniejsze kawałki u mnie paseczki. Doprawić i odłożyć na kilka godzin. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso z każdej strony do momentu uzyskania ładnego brązowego koloru. Na koniec dodać groszek

Gaździnka warzy
Roladki z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i sera 145

cienkie plasterki marchewki. Smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać keczup, kostkę rosołową, majonez i zagotować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem. Polecam pycha

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z fetą 163

serem feta. To bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Pyszna sałatka w greckim stylu. Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych pomidorów i słonej fety. Całość dopełnia pyszny sos* . Artykuł Sałatka z fetą pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki

Fit Food Brunetki
Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii 146

smak mojego dzieciństwa. Jestem ciekawa czy wy też macie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu. Z pomidorów zrobić można bardzo wiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów

mecooks
Jedzonko do pracy #69 160

czyszczenie lodówki przed wyjazdem ;)  Śniadanie: Naleśniki z białym serem, plus trochę dżemu truskawkowego od mamy Lunch: Szwedzkie klopsiki na brązowym ryżu z dodatkiem warzyw (papryka, rzodkiewka, awokado), polane sosem na bazie pasty tahini (pasta tahini, oliwa, sok z cytryny, sól, ostra i wędzona papryka). Smacznego

Codzienne Gotowanie
PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE 188

kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 30 g przyprawy do piernika

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania