Zupa kminkowa z uszkami 235Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu. Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem
Ugotowane pozamiatane
Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach 185warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z makaronem ryżowym 256paski (środek ogórka należy usunąć łyżeczką), wystudzone kawałki kurczaka oraz drobno krojonowy koperek. W miseczce wymieszać pieprz z 3/4 łyżeczki soli, majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem zalać sałatkę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatka z makaronem ryżowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę makaronową. Sałatka z makaronem ryżowym Sięgnęłam po pomidorki koktajlowe. Możecie
mecooks
PIKANTNY KUSKUS Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM 320kuskus – 1 szkl * bulion warzywny – ok. 500 ml * biała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pasta harissa – 2 łyżki * pomidory w puszce wraz z sosem – 1 puszka = 400 g * „Slawianki” Balcerzak – 190 g / 1 op * papryka czerwona, zielona, żółta – po 1 szt * świeża natka pietruszki * sok z cytryny * sól, pieprz
Ostra na Słodko
Gulasz z szynki z papryką 287mięso. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec dodajemy paprykę, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem. Na koniec zagęścić sos mąką z odrobiną wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Kotleciki jagnięce 187Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA „. Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który mam nadzieję zainspiruje Was do eksperymentów kulinarnych. Z dodatkiem
nietylkopasta.pl
Masło klarowane – film 159miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast. Masło wrzucamy do garnki i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na powierzchni pojawia
Pomysłowa kuchnia
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem 171Postanowiliśmy lekko podrasować tradycję. Wyszło bardzo smacznie i co ważniejsze, szybko. Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (80 g) 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (mała) fasoli czerwonej 1 czerwona cebula 1 strąk marynowanej pieczonej papryki 3 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz
R'n'G Kitchen
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 262roli głównej: śledzie po duńsku , śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach rybę zapiekaną w sosie śmietanowym lub rybę po grecku . Wszystkie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania pasty Składniki – Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 1 lub 2 wędzone makrele 1-2 łyżki chrzanu
Kuchennyviral.pl
Omlet z dodatkami 250patelni płaski talerz, odwrócić patelnię tak by omlet spadł na talerz, następnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię. Smażę chwilę. Podaję od razu. Zajadamy czasem z pikantnym ketchupem lub sosem pomidorowym
Zasmakuj Kuchni
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 247zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest
Kuchnia na wzgórzu
Poniedziałek: Królik a la cacciatore 225tego delikatesu. Przeciętny Polak – pół kilograma. Królik po myśliwsku jest bardzo prostym daniem. Wystarczy mięso obsmażyć, zalać pomidorami i spokojnie dusić do miękkości. Na koniec powstanie delikatny, zawiesisty sos pomidorowy, w którym można maczać chleb, lub podać z makaronem, ryżem, kaszą. My zjedliśmy królika z kaszą orkiszową. Przepis pochodzi ze strony restauratora, krytyka kulinarnego i autora książek kucharskich Antonio
Niedzielny kucharz
PLACUSZKI CUKINIOWO-MARCHWIOWO-SEROWE 203Warzywne placuszki to pozycja u mnie na blogu , która cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Do zrobienia tych placuszków , wykorzystuję sokowirówkę. Podaję z gulaszem, sosem jogurtowym , zamiast zieniaków czy kasz. Dziś proponuję placuszki z cukini,marchwi i sera żółtego. Takie połączenie na prawdę bardzo się sprawdza. Smakuje rewelacyjnie. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia
Gotowanie Patki
Domowe Stripsy KFC + film 189pikantnej i chrupiącej panierce będą znakomitą propozycją dla wielbicieli fast-foodów. Proces powstawania domowych stripsów jest bardzo prosty a ich smak wyjątkowy. Takie stripsy świetnie smakują w towarzystwie ulubionych sosów, frytek i surówki. składniki na 4 porcje podwójny filet z kurczaka marynata 500 ml maślanki 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Smakowite Dania
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - brokułowym 184dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy koperek
Qchnia po prostu