sosy - 72734 przepisów (strona:2875/4849)

Curry z boczniakami 146

skórki i kroimy na cząstki lub w plasterki. Dodajemy do boczniaków, cebuli i przypraw. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak, aby pomidory w większości rozgotowały się i utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu

Kate's Kitchen
KRUCHA ROLADA Z MIĘSEM MIELONYM I OGÓRKAMI 245

Ciasto dokładnie smaruję mlekiem a następnie posypuję solą i pieprzem. Roladę przekłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
KANAPKI NA CIEPŁO Z NIESPODZIANKĄ 199

środka nakładamy farsz, delikatnie zalewamy jajkiem, posypujemy serem żółtym i przykrywamy wyciętym środkiem. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z obu stron. Podajemy na ciepło z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Pani na deser
Smażone kalmary w panierce 164

sposób kalmary smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez 30-60 sekund z każdej strony – powinny być złoto brązowe. Odkładamy na papierowy ręcznik. Kalmary podajemy z czosnkowym majonezem lub sosem jogurtowym.   Post Smażone kalmary w panierce pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zupa z fasolki szparagowej 297

taką zupkę zabielała przy pomocy śmietany. Ja ze względu na upały tego nie zrobiłam. Jeśli ktoś miałby ochotę wystarczy dodać zahartowaną śmietanę 18% (najlepiej produkt przeznaczony do zup i sosów

Kolizje Smaków
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 165

mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje. Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie

Smaki Na Talerzu
PLACUSZKI Z CUKINI Z FETĄ 183

przekładam na ręcznik papierowy i lekko przyciskam ( tak by pozbyć się nadmiary tłuszczu).  Placki powinny być chrupiące z zewnątrz a miękkie i delikatne w środku. Podaję z ulubiony sosem. Smacznego

Gotowanie Patki
Miodowo-musztardowe polędwiczki z kurczaka z papryką 153

jogurtu naturalnego Marynata: 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki miodu płynnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj ze sobą na gładki sos za pomocą blendera i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na godzinę pokrój paprykę w paski po godzinie wyjmij mięso z lodówki rozgrzej patelnię, bez tłuszczu, oliwa jest w marynacie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Babeczki z porzeczkami. Przepis krok po kroku. 210

Niewiele osób też wie, że bardzo dobrze nadaje się do wytrawnych dań np: Ostatnio widziałem podczas tak zwanej nocy „śledzioźerców”, śledzia podanego z czerwoną porzeczką. Sos porzeczkowy wybitnie nadaje się do ciemnych mięs. A smorodinówka to jedna z moich ulubionych nalewek. Nie zapominajmy o słodyczach, a najbardziej

kuron.com.pl
KREWETKI SAGANAKI - czyli krwetki w sosie pomidorowym z fetą. 197

przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Popularne są krótkie wycieczki, pikniki i puszczanie latawców. Czysty Poniedziałek to dzień tradycyjnych potraw i dlatego upichciłam coś co uwielbiam : krewetki saganaki - czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą. SKŁADNIKI: 👌 świeża pietruszka 👌 1 duża cebula 👌 feta 250 gr. 👌 2 dojrzałe pomidory 👌 1 słodka czerwona papryka 👌 1/2 łyżeczki soli 👌 1/2 łyżeczki pieprzu 👌 3 łyżeczki oregano 👌 2 łyżki

RITA food channel
SERNIK NA DZIEŃ MAMY 144

będą już bardzo miękkie, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Zostawiamy do ostudzenia i stężenia. Sernik już upieczony i w miarę ostudzony wyciągamy z foremki. Na górę polewamy ostudzonym sosem truskawkowym. Dekorujemy nasz pyszny sernik truskawkami. Taki sernik w kształcie serca jest idealny na Dzień Mamy, Walentynki, urodziny czy też imieniny.   SMACZNEGO! 🍓 🍓 🍓 🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓 🍓 🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 🍓🍓 🍓 my social media: 🎬 YouTube

RITA food channel
Barbunya pilaki 180

Słowo "pilaki" oznacza w Turcji pewien styl przygotowywania potraw. Nie jest to jedna potrawa, rodzajów pilaki jest wiele. Zawsze jednak pilaki polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Biała fasola przygotowana w tym stylu to fasulye pilaki, natomiast barbunya pilaki jest przyrządzona z fasoli borlotti

Delicious Place
Sałatka z bazylią i jeżynami 145

boki sera. Wyłóż na talerz. Sałaty rozłóż na talerzach, dodaj po trochę listków bazylii zielonej i fioletowej, posyp jeżynami. Na wierzchu ułóż pokrojony na trójkąciki zapieczony ser. Składniki na sos winegret wymieszaj ze sobą i polej po sałacie. Dodatkowo możesz podać do sałatki podpieczone bagietki z masłem czosnkowym

Delicious Place
Tortellini z bobem w sosie ogórkowo-cytrynowym / Tortellini with broad beans in a cucumber-lemon sauce 179

wyłuskanego bobu 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 szkl. pestek słonecznika + garść do posypania kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka masła sól i pieprz Sos ogórkowy 6 średnich gruntowych ogórków 50 g. masła sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny kilka listków szałwii sól, pieprz i cukier do smaku Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź

Delicious Place
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 573

różnych odległościach kurczaka, paprykę oraz odcedzoną, wysuszoną fasolę. Ścieramy ponownie ser i zakrywamy drugą tortillą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Podajemy z wędzonym sosem

chefintheforest