sosy - 72734 przepisów (strona:2883/4849)

¡Feliz cumpleaños! 148

język. Tapasowa uczta Zwieńczeniem tego cudownego dnia była wspólna kolacja w uroczej restauracji L’ancora (Carrer de Josep Benlliure 111). Zamówiliśmy tam szereg przepysznych tapasów: dorsza w serowym sosie z pietruszką (bacalao con crema de queso y perejil), smażone krokiety rybne ( albóndigas de bacalao), tradycyjną tortillę (tortilla de blanquet), krewetki na plastrach cytryny (gamba rayada) oraz grillowane warzywa (verduras

Gotuj po hiszpańsku
Tanecznym krokiem Hiszpanii… 159

kilometr. Salsa Wieczorki salsowe są tu również bardzo popularne. Wszyscy chętni uczą się kroków do bardzo energicznego tańca jakim jest salsa. Salsa to słowo po hiszpańsku oznaczające smak lub sos, co sugeruje pikantne i aromatyczne doznania. W odniesieniu do tańca jak i muzyki można połączyć z faktem, że salsa w warstwie muzycznej łączy elementy różnych gatunków muzycznych, a w tanecznej

Gotuj po hiszpańsku
DANIE CHIŃSKIE Z KURCZAKIEM 177

pozostałe warzywa i obsmażyć ok 4-5 min.  Danie doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć danie jest gotowe. Warzywa mają być takie al dente. Rozgotowane tracą już swój smak. Całość można podać z brązowym ryżem,jednak ja zdecydowanie uwielbiam same warzywa z piersią

Niespełnione zdolności kulinarne
Jajecznica z pomidorem 205

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szakszuka 299

Przepis na szakszułkę Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek Dodaj passatę, sól, pieprz i miód, który złagodzi gorycz z pomidorów. Gdy sos zgęstnieje wbij trzy jajka, smaż na małym ogniu pod przykryciem. Smaż do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z chlebem i posypanym oregano . Smacznego! Artykuł Szakszuka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka śledziowa z papryką 206

morza jest niemalże niekończąca się. Do przygotowania ryb smażonych wybieram głównie dorsza, solę, mintaja czy doradę. Jeśli grilluję czy zapiekam ryby to sięgam po tuńczyka, łososia lub halibuta. Do sosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia. Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju. Nie lubię śledzi w occie

mecooks
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 127

smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią

Kardamonovy
Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) 189

Nowa wersja tradycyjnej włoskiej potrawy, spaghetti alla carbonara z boczkiem oraz kremowym sosem jajeczno-śmietanowym, wzbogacona o dyni ę. Prosty przepis na danie obiadowe, które przygotowuje si ę  w mgnieniu oka; polecam Wam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere con Voi una variante di un piatto tipico della tradizione italiana: in altre parole vorrei presentarVi gli spaghetti alla carbonara

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z mozzarellą 328

Lekka, pyszna, świeża i niezwykle kolorowa sałatka z serem mozzarella . Gotowa do zjedzenia w ciągu kilku minut! Moja ulubiona sałatka z mozzarellą, którą wystarczy polać sosem winegret na bazie musztardy. Sałatkę z mozzarellą można zrobić również tylko z miksem sałat lub szpinak zastąpić rukolą albo roszponką. Nawet sama sałata lodowa lub świetna i krucha sałata rzymska wystarczy jako zielony składnik

AniaGotuje.pl
Jajko, czyli znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej - recenzja 162

prostych oraz jednocześnie niebanalnych przepisów z jajkiem w roli głównej. "W szklance, na miękko i w koszulce. Do śniadania, obiadu, a nawet na podwieczorek. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Jajko to podstawa w kuchni. Wiedzą o tym nawet wegańscy terroryści, którzy nieudolnie próbują je odtworzyć z tajemniczych mieszanek z siemienia lnianego."      Książka została

Di gotuje
Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 230

podobieństwo do makaronu ryżowego fajnie sprawdzi się w daniu azjatyckim. Sam w sobie nie ma żadnego smaku, dlatego warto użyć aromatycznych, intensywnych przypraw/sosów. Na zdjęciu w zestawieniu z sosem teriyaki, masłem orzechowym, sezamem, kurczakiem i papryką – bardzo dobre. Plusy: brak kalorii (to może być też jednocześnie minus)  brak glutenu (niestety na opakowaniu nie ma licencjonowanego znaku przekreślonego

Powiedz dietom nie
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 164

oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne zupy krem - 3 przepisy Zupa krem

Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawka z kurczaka i chorizo z wolnowara 228

oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować 3-4 godziny na HIGH lub 6-8 na LOW. Gdy potrawka będzie ugotowana, ewentualnie doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie za rzadki, można go nieco odparować pozostawiając włączony wolnowar, ale ze zdjętą pokrywką, lub zagęścić go tradycyjnie mąką ziemniaczaną.  Potrawkę z kurczaka podawać z ulubionym pieczywem, ryżem

Codzienne Gotowanie
Szakszuka z kurczakiem 191

patelnię. Dusimy kilka minut i dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, kroimy drobno i dodajemy do duszącego się sosu. Na koniec wybijamy jajka i przykrywamy - dusimy do momentu, aż białka się zetną

Gotowanie jest łatwe
Śledzie z porem w śmietanie 196

paski, z pora odciskamy sok a jajka i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami

Qchnia po prostu