sosy - 72234 przepisów (strona:2817/4816)

Kurczak w ostrym sosie (szybki i pyszny) 145

Kolejna mięsna odsłona, tym razem na talerzu wylądował kurczak, którego przyrządzicie zaledwie w 30 minut. Mięso jest soczyste i aromatyczne  podane w ostrym cebulowo-imbirowym sosie. Dla zwolenników ostrych smaków to świetna propozycja, natomiast jeśli wolicie łagodniejsze klimaty można zrezygnować z dodatku chili. Zapraszam do próbowania i testowania

Z Hrabiną w kuchni
Ruloniki z szynki z pastą jajeczną 218

konserwowe mały pęczek szczypiorku sól, pieprz, majonez, musztarda Ugotowane jaja obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ogórki również zetrzeć na jarzynówce. Szczypiorek drobno posiekać. Całość wymieszać. Zrobić sos. Wymieszać 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy oraz szczyptę pieprzu. Dodać do jaj i wymieszać całość. Można ewentualnie dosolić jeśli całość będzie nazbyt mdła ale ostrożnie ponieważ majonez jest już

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 169

jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.  Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Podawać z barszczykiem, sosem lub z leczo. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Jajka w skorupce ( po szkocku ) 198

szkocku to jajka ugotowane na twardo owinięte farszem z mięsa mielonego. Są w musztardowej, złocistej i aromatycznej skorupce. Idealne na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ulubionym sosem.  PRZEPIS 🌿 jaja ugotowane na twardo 6 szt. ( rozm. S ) 🌿 mięso mielone 500 g.  🌿 żółtko + 4 łyżki mleka 🌿 musztarda sarepska 2 łyżki  🌿 sól 1 łyżeczka 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki

Kuchnia Paulettes
JAK WYKORZYSTAĆ SUCHE SKÓRKI Z CHLEBA? Pieczone chrupki ze skórki chleba 186

SKÓRKI Z CHLEBA?  Sesja (depresja) mnie nie pokonała i jest...  Grzanki - to standard na wykorzystanie skórki chleba... Ale miałam inny pomysł... CHRUPKI CHLEBOWE 😃 Mega ziołowe, maczane w sosie czosnkowym... Yummy 😃 Jeżeli zostanie Ci suchy chleb - nie wyrzucaj go, wykorzystaj!   Składniki :  Suche skórki z chleba  1/3 szkl./kubka mleka  Ulubione zioła, przyprawy i sól

Czarnawisienka
Ozorki w sosie chrzanowym 148

chcecie zachwycić swoją rodzinę? Jeśli tak, to polecam na obiad ozorki w sosie chrzanowym. Pyszne danie podane z ziemniakami lub kaszą gryczaną będzie znakomitą odskocznią od naszych schabowych i mielonych. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora 189

możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora. Nie dodałam do niej żadnego sosu, smak podkreśliłam miętą. Dodatkowo orzeszki nerkowca i cebula skomplementowały fajnie smak pieczonego kalafiora. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam

mecooks
z awokado i kurczakiem czarny ryz 121

odstawić. P osiekany czosnek, sól,pieprz,sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszać .Obrane awokado pokroić w kostkę. Na ugotowany ryż ,wyłożyć kostki awokado i wszystko polać powstałym sosem. Posypać ziarnami . W drugiej wersji z z pieczonymi kawałkami kurczaka

mojej kuchni
żeberka z czarnym ryżem 130

miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki

mojej kuchni
suflet z pieczarek i piersi kurczaka 136

wierz wyłożyć ubita pianę z majonezem i mąkami.  Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 ° C .  Po upieczeniu pokroić na kwadraty,podawać z surówka ,keczupem,sosem śmietanowym. Smakowite na ciepło i zimno.. Można jako drugie śniadanie do pracy,do szkoły,co kto woli,obiad ,śniadanie ,kolacja.:)) foto z tel. przyprawa do kurczaka Zmielić w młynku

mojej kuchni
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 112

kurczaka wyjąć ,całość przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru

mojej kuchni
Kim chi z bialej rzepy 207

białej rzepy 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 70ml wody 1 łyżka mąki z ryżu szczypta soli 4 cm imbiru,pół pęczka szczypiorku 2 łyżki gochugaru 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku Wykonanie   tutaj   Rzepę pokroić w gruba kostkę ,przełożyć do miski ,zasypać sola i cukrem,wymieszać ,odstawić na około 45 - 60 minut. W rondelku zagotować mąkę

mojej kuchni
kim chi koreanska klasyczna 197

łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane pokrojone w grubą kostkę 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2  szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty    warsztaty kulinarne  Wykonanie  Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić

mojej kuchni
falszywy kugel-zapiekanka 147

regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca. Sos dużo czosnku president twaróg garść sezamu mieszanego Wykonanie w mikserze zmiksować czosnek z twarogiem,dodać sezam i opcjonalnie zielony szczypiorek:)) ps .u mnie na wierzchu plastry sera żółtego

mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania