sosy - 72234 przepisów (strona:2819/4816)

Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 140

minut. Jeśli zapiekanka czekała w lodówce pieczemy dłużej i pod przykryciem z folii aluminiowej, tak, żeby za bardzo się nie spiekł ser.   Podajemy z ketchupem lub dowolnym sosem pomidorowym. Smacznego!     Artykuł Zapiekanka z ryżem i kiełbasą pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Hamburger wieprzowy z ajvarem 148

pełne uśmiechniętych ludzi. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu.   Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Posłuży świetnie zarówno jako sos do mięs, zamiennik ketchupu na zapiekance, czy gotowy dip do karnawałowych przystawek.   Poezja smaku i aromatu   Tak przygotowany Hamburger wieprzowy to prawdziwa

kuron.com.pl
Tort Owocowa Wyspa 174

Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny. Składniki na masę czekoladową: 2 czekolady mleczne( 2x 100 g) 2 łyżki

Domowe ciasta
Racuchy kukurydziane z czarnuszką 175

ciepło.. Resztę składników mieszamy. Dodajemy rozczyn. Ciasto ma mieć konsystencje ciasta racuchowego( jak gęsta śmietana)    Racuchy smażymy na niewielkiej ilości oleju.     Możemy podawać z sosem.   Smacznego

Domowe ciasta
Święta Wielkanocne 152

wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam

Na moim talerzu
Placki ziemniaczane 166

ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką.   Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko,  sól, pieprz , olej do smażenia Surowe, obrane ziemn iaki ścieram, cebulę kr oję w drobn ą kostkę

Na moim talerzu
Robię sałatki w weekend 160

zapełnienie brzucha mojego smakosza :)  Ulubiona sałatka z tuńczykiem . Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha! Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 2 jajka 200 g makaronu  2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 papryki 3 ogórki kiszone pieprz, sól, papryka

Na moim talerzu
Święta, święta, święta 191

objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam

Na moim talerzu
Kopytka 154

bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli jedno jajko Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i studzimy, bardzo ważne

Na moim talerzu
Karkówka w marynacie 174

Karkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego

Na moim talerzu
Tort gołąbkowy 181

bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.  6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Podpłomyki 172

synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. 2. Rozgrzewamy patelnię, urywamy kawałek ciasta

Na moim talerzu
Mięso mielone 146

Zapiekanka z mięsa mielonego Gołąbki Tort gołąbkowy Kotlety mielone Zupa po meksykańsku Pulpeciki/Makaroniada Klops gotowany Naleśniki po meksykańsku Makaron w sosie pomidorowym

Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 163

ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

Na moim talerzu
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 134

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania