sosy - 72234 przepisów (strona:2813/4816)

Naleśniki jak faworki 206

posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. Naleśniki zwinąć w rulonik i pociąć na 3-4 części ( w zależności od wielkości). Smaż na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.Podawać np z sosem czekoladowym

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjny barszcz ukraiński 176

być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz

Cztery Fajery
Paprykarz do słoików 420

smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. Słoiki z paprykarzem

Gotowanie jest łatwe
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 235

godzin w programie 2 (high). Po upieczeniu pozostawić mięso by "odpoczęło", a następnie za pomocą widelców poszarpać na mniejsze kawałki i włókna i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem. Smacznego

Obiad gotowy
Duszony indyk z czosnkiem niedźwiedzim 164

Jakiś czas temu dostałam w prezencie ogromną pakę z przyprawami. Po odchyleniu wieka pudełka okazało się, że większości z nich nie znajdę w osiedlowym spożywczaku. Przy

gotować!
Muszle makaronowe nadziane powidłem śliwkowym i białym serem, na słodko... 171

twarogu) mały słoik powideł  śliwkowych 3 łyżki cukru  waniliowego Skworcu 2 łyżki  rodzynków Skworcu 1 łyżka śmietany 18% 2-3 łyżki   pistacji Skworcu 1 jajko Sos; 200 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego  Skworcu z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Muszle gotujemy al. dente. W misce dokładnie  mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki ze szpinakiem 193

przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi

KUCHNIA POLSKA
Kurczak po indyjsku 202

wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty, ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min. Podajemy posypane posiekanym koperkiem. Podajemy z ryżem jaśminowym Artykuł Kurczak po indyjsku pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Sałatka z buraków i cebuli 108

przypomnę, włącza mi się straszny chcieizm. Mowa oczywiście o tytułowej sałatce. Nie jadłam jej dobre paręnaście lat, nie wiem właściwie czemu. Wciągnęliśmy ją parę dni temu z klopsikami w sosie musztardowym. Oesu, petarda. Składniki: 4 średnie buraki 1 cebula 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Buraki gotujemy

Kardamonovy
Odrywany chlebek z kurczakiem i serowym środkiem 188

Kolejny hit wśród imprezowych przekąsek. Można go podać na zimno jak i na ciepło. Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. Dodatek masła sprawia, że chlebek ma maślany posmak. Bogaty środek sprawia, że danie jest bardzo syte! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego 20 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody Farsz

VioletoweKucharzenie
Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 169

przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej. Uwielbiam te słodkie też, absolutnie nie mówię że nie, jednak coraz częściej kupuję czy robię w domu właśnie drożdżówki, które bazują na sosie pomidorowym, wędlinie i serze. Drożdżówki wytrawne możecie wykorzystać na przyjęciach. Wystarczy zrobić kilka okazów o średniej wielkości i wyłożyć na talerzyk. Znikną w mgnieniu oka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie

mecooks
SAŁATAKA Z TUŃCZYKIEM, MAKARONEM I WARZYWAMI 149

Postanowiłam więc wyciągnąć makaron, tuńczyka i warzywa i tak oto powstała prosta i smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Składniki: 250 g makaronu świderki Arc Pol 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego

Kuchnia w oparach
Zdrowa 5 minutowa sałatka z tuńczykiem 200

dnia. Czy u Was też tak świeci słońce. Ferie się zaczęły, a śnieg niestety znika w oczkach… Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 180 g (można użyć w sosie własnym lub oleju) 3 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki sałat (u mnie wersja z marchewką) pół łyżki suszonej cebuli w płatkach 1 łyżka oleju lnianego Woj-len świeżo mielony

Słodkie okruszki
Arancini z szafranem i rozmarynem 184

kule to prawdziwy zabójca głodu i swoisty ekwiwalent kanapki. Najbardziej popularne są oczywiście  arancini al ragù z mięsnym nadzieniem , jednak gdy nie chce mi się przygotowywać dość czasochłonnego sosu, robię uproszczoną wersję z samego ryżu. Smak risotto podkręcam wtedy szafranem i rozmarynem, co wraz z solidną porcją parmezanu tworzy wręcz zniewalającą przekąskę. Bardziej zachęcać Was nie zamierzam. Obok mnie

Food Square

Proponowane wyszukiwania