Zainspirowani daniem podawanym w Koreatown, postanowiliśmy zjeść kawałek mięciutkiej i „poszarpanej” wołowiny czyli pulled beef. I konkretnie w bardzo koreańskim smaku. Wiadomo – do
slodkokwasnaplspieszno, że takie śniadania mi ją przybliżają. Wiosenne, bez mięsa czyli dla każdego. Składniki : mała cebulka 1/2 papryki 1/2 niedużej cukinii 2 jajka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Jarzynki 1 łyżeczka oleju Przygotowanie : cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć delikatnie na patelni z olejem cukinię i paprykę pokroić
Gotowanie z pasjąspieszno, że takie śniadania mi ją przybliżają. Wiosenne, bez mięsa czyli dla każdego. Składniki : mała cebulka 1/2 papryki 1/2 niedużej cukinii 2 jajka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Jarzynki 1 łyżeczka oleju Przygotowanie : cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć delikatnie na patelni z olejem cukinię i paprykę pokroić
Gotowanie z pasjątaki zestaw! Śniadanie: Muffinki jajeczne z różnymi dodatkami (papryka, pomidor, szynka i ser) podobne do tych z tego przepisu . Lunch: Azjatyckie klopsiki w pikantnej glazurze na bazie sosu sriracha na brązowym ryżu oraz surówka z czerwonej kapusty . Smacznego
Codzienne Gotowaniekaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Pęczak mieszamy z warzywami, które luźno piekły się koło kurczaka (warzywa wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, można dodać ok. 2-3 łyżki powstałego sosu) oraz z posiekanym koperkiem
Moniki SmakołykiSchab jest niezwykle kruchy. W daniu zdecydowanym smakiem jest aromat cebuli, pieczarek i śmietanki. Całość stworzyło smaczny obiad. Idealny – ponieważ w jednym daniu mamy mięso i sos. 600 g schabu wieprzowego Sól Pieprz Przyprawa do mięsa Musztarda sarepska (do smarowania) 1 duża cebula ½ pora (biała część) 250 g pieczarek 4 szklanki wody 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego
VioletoweKucharzeniepapryczek piri – piri, tym bardziej „piekielne” będą nasze krewetki ). Gdy krewetki delikatnie zmiękną dorzucamy do nich posiekane składniki, zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła. Składniki do bagietki: - 2 średniej wielkości bagietki - 1 łyżka masła - ser mozzarella - 1 ząbek czosnku - przyprawy (majeranek, kminek mielony) Masło rozdrabniamy
Związek na patelnikażdego papieru ułożyć szpinak, plastry cukinii i oliwki. Posypać solą i pieprzem, polać 1/2 łyżki oliwy. Na wierzchu ułożyć rybny filet. Każdy z filetów polać niewielką ilością przygotowanego sosu, resztę zostawić do podania. Zamknąć szczelnie pakunki, najpierw papier złożyć na pół, przykrywając zawartość, a następnie starannie pozawijać brzegi, aby pakunki były szczelne. Tak samo postąpić z folią. Tak przygotowane
Stare Garypopularnością. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji, to szczerze polecam. Prosta, pyszna, w sam raz do drugiego dania. Ja bardzo często podaję ją np. do pulpecików w sosie pomidorowym . Spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą – pyszna surówka do obiadu Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 2 małe lub 1 większa marchewka 1 czubata łyżka posiekanego koperku
Słodkie okruszkikratce (jeśli takiej nie mamy, użyjmy rusztu od piekarnika) lub na pionowo (nigdy na talerzu, muszą mieć dostęp powietrza z obu stron). Podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem, dżemem lub owocami. Post Chrupiące gofry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwkładamy listki bazylii. Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki. Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały. Miksujemy stopniowo. Pesto ma mieć konsystencję gęstego sosu, a kawałki mają być delikatnie wyczuwalne. Nie blendujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej oliwy. W razie potrzeby dodajemy nieco soli. Miksujemy ponownie. Ugotowany makaron odcedzamy
Moja smaczna kuchniawodzie. 9. Wodą zalać zrazy w rondlu, powinno jej być tyle, by mięso było przykryte. Gotować zrazy na małym ogniu około 1 godziny. 10. Po tym czasie sprawdzić konsystencję sosu. Jeśli nam odpowiada, zostawić. Gdyby był zbyt rzadki, lekko zagęścić go mąką. 11. Podawać z ziemniakami lub kaszą i wyrazistą surówką. Smacznego
W mojej kuchniSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej
Kulinarne S.O.S.robimy całą resztę i potem tylko mieszamy. Tym bardziej uwielbiam taki makaron jeśli jest w nim wędzony łosoś – słony, wyrazisty, wyczuwalny w każdym kęsie. Do tego kremowy sos z pikantną nutą domowej przyprawy – polecam ją gorąco, nie tylko do tego makaronu. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu kokardki 150g wędzonego łososia 6 suszonych pomidorów z oliwy
Smaczna Stronazamarynować kilka godzin wcześniej, wtedy będzie wyjątkowo smaczne. Dodana pomarańcza pod koniec pieczenia sprawia ,że aromat i smak dania jest wyjątkowy. Składniki 6-8 pałek z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju sól,pieprz 4 łyżki sezamu 1-2 pomarańcze 2-3 ząbki czosnku Pałki … Czytaj dalej Pałki kurczaka z sezamem i pomarańczą
gotuj ze mną