Cebulę pokrój w półksiężyce, natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość przełóż do miski i wymieszaj. Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px
wiecejwarzyw.plmnie tak). Dodajemy paprykę piquillo, szparagi. Jeśli mamy świeże szparagi możemy je dodać na początku razem z cebulą i czosnkiem, żeby zmiękły. Dodajemy posiekaną bazylię i estragon, następnie sos tomate frito. Podałam z farfallami posypane grana padano
Cytryna&Co.pieprzem. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni pod przykryciem bez termoobiegu. Podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi topionym masłem z koperkiem, solą i pieprzem i szparagami z sosem holenderskim
Cytryna&Co.Cały weekend grillowaliśmy: żeberka, 3 rodzaje szaszłyków (z wątróbka, kurczakiem i chorizo, z wołowiną), steki, hamburgery. W niedzielę po golfowym dniu na deser grillowaliśmy ostrygi :) Marta zrobiła je z sosem sojowym, kroplą tabasco i szczypiorkiem. A Andrzej wrzucił na chwilę na grilla. Wyszły pyszne
Cytryna&Co.ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano, szczypta szafranu sok z limonki 250g mrożonych krewetek papryczka chilli łyżka masła kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek ocet lub sos balsamico ser owczy lub inny typu grana padano mieszanka sałat pesto Pomidory sparzyłam, obrałam, wycisnęłam jak cytrynę z wody i pestek i posiekałam. Doprawiłam wyciśniętym czosnkiem, sola, pieprzem i oregano
Cytryna&Co.smażymy szynkę. Ja lubię na chrupko. Składniki mieszamy ze sobą i skrapiamy oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny. Posypujemy płatkami grana padano. Można polać swoim ulubionym sosem, ale dla mnie oliwa, ewentualnie oliwa i balsamico lub cytryna są optymalne
Cytryna&Co.własnego gustu. Składniki: 8 czerwonych papryk pudełko fety kanapkowej oliwa z oliwek pieprz 2 ząbki czosnku bazylia świeża bazylia suszona u mnie jeszcze pimienton w proszku, oregano, łyżka sosu balsamico Paprykę kroimy na połówki, wyjmujemy nasiona, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy aż skórka zacznie odchodzić. Ja piekłam około 30 minut w temperaturze
Cytryna&Co.powrocie z wojaży, miałam totalną ochotę pogotować a że byłam dosyć zmęczona, zrobiłam przystawkową kolację z krewtekami, mejijones w pikantnym sosie escabeche i tatara a la carpaccio :) Składniki: kilkanaście krewetek tygrysich 2 posiekane ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz, szczypta szafranu łyżka majonezu łyżka posiekanego koperku sok z cytryny Krewetki obieramy, skrapiamy solą, cytryną i przesmażamy na niewielkiej
Cytryna&Co.właściwie ulubionych produktów - polędwicy wołowej :) Składniki: 250g posiekanej polędwicy wołowej posiekany ząbek czosnku oliwa z oliwek łyżka posiekanych kaparów starty parmezan listki rukoli orzeszki piniowe łyżka octu balsamicznego sos balsamiczny do ozdoby
Cytryna&Co.garnkach. Miałam akurat w lodówce otwarte opakowanie sobrasady z pieprzem z Hiszpańskiego Smaku - mojego sklepu z hiszpańskimi łakociami i winami a ponieważ sobrasada jest świetna do różnych sosów, makaronów, świetnie rozpuszcza się dając fajny pomarańczowy kolor, paprykowy podwędzany smak, pomyślałam, że może wyjdzie coś ciekawego. I wyszło. Zupełnie nowe oblicze krewetek. Chłopakom smakowało. Mam nadzieję, że Wam też
Cytryna&Co.pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;) Za to my spałaszowaliśmy z przyjemnością. Składniki: 250g krewetek 2 małe lub 1 duża cukinia cebula czosnek słoik sosu tomate frito lub przecieru dobrej jakości (można dosłodzić ksylitolem) oregano bazylia sól pieprz oliwa z oliwek natka z pietruszki sok z cytryny pikantna papryka w proszku może być pimienton
Cytryna&Co.sobie radę ;) Postanowiłam na testa zrobić własną wersję i użyłam do niej mojego rostbefu. Myślę, że kolejnym razem zrobię ją na inne sposoby z innymi przyprawami np. dodam trochę sosu Worcestershire, może odrobinę musztardy i czosnek - zobaczymy. Na razie ta wersja bardzo mi się podoba i za chwilę wkładam do piekarnika następną turę. Składniki: kawałek rostbefu 500 g garść gorczycy
Cytryna&Co.sól, pimienton Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Doprawiamy solą i pimientonem. Na koniec dodajemy kilka łyżek sosu tomate frito
Cytryna&Co.zimną, prostą i orzeźwiającą zupę w te upalne dni :) Składniki: papryka ogórek ząbek czosnku 4-5 pomidorów bez skórki (ja czasem używam w puszce i dodaję też sos tomate frito) 3 łyżki jasnego octu balsamicznego z białego wina (lub jabłek) mała czerwona cebula sól himalajska, pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek zimna filtrowana woda opcjonalnie: kromka chleba
Cytryna&Co.minut. Formujemy nieduże kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano , na mocno rozgrzanej oliwie. Podajemy ze stekiem usmażonym według uznania,pokrojonym w plastry. Możemy polać całość sosem kolendrowo-pomidorowym
Cytryna&Co.